© BELGA

Lutgen: ‘Nooit met N-VA. We hebben woord gehouden’

CDH-voorzitter Benoît Lutgen heeft nog eens zijn weigering verdedigd om federaal in zee te gaan met N-VA. Zijn partij heeft woord gehouden, klinkt het.

jvt

Na de verkiezingen probeerde toenmalig informateur Bart De Wever een centrumrechtse coalitie te smeden met N-VA, CD&V, MR en CDH. Lutgen weigerde echter met N-VA in zee te gaan, waarna de huidige constellatie in beeld kwam.

Lutgen stelde dat zijn partij woord heeft gehouden en niet te allen prijze aan de macht heeft willen deelnemen. ‘Weigeren een alliantie aan te gaan met nationalisten, is onze akte van vertrouwen met de Belgen’, zei hij tijdens een partijbijeenkomst van de Franstalige humanisten in Soumagne.

Tegelijkertijd gaf Lutgen een sneer naar de MR, die als enige Franstalige partij deelneemt aan de federale onderhandelingen. Tijdens de campagne in de aanloop naar de verkiezingen hebben alle Franstalige partijen zich ertoe geëngageerd niet met N-VA rond de tafel te gaan zitten. ‘Maar de ene nooit is niet de andere. We moeten vaststellen dat de hand op het hart niet dezelfde is als diegene die onderhandelt’, sneerde Lutgen.

Kris Peeters: 'Regeerakkoord nog niet voor morgen'

'Ik heb besloten om co-formateur te blijven, ook nu ik geen premier zal worden', zegt Kris Peeters. 'Het regeerakkoord is er nog niet. Ik zou het liever vandaag dan morgen rond hebben, maar veel mensen vergeten dat we 17,3 miljard euro moeten zien te vinden tegen het einde van deze legislatuur. Nog geen enkele formatie moest zo'n zware opdracht vervullen.'

MEER OVER Benoît Lutgen

Nu in het nieuws