© afp

-

Hesjedal wint op loodzware slotklim, Froome deelt tikje uit

Ryder Hesjedal heeft de veertiende etappe van de Vuelta gewonnen. Op de loodzware Camperona, de slotklim van eerste categorie, reed de renner van Garmin iedereen uit het wiel en soleerde de naar de eerste plaats. Oliver Zaugg (Tinkoff-Saxo) leek lange tijd op weg naar de dagzege, maar stortte op het einde helemaal in. Hij eindigde op de tweede plaats. Bart De Clerq eindigde op een mooie zesde plaats. In het peloton reed Froome weg van Contador, maar de Spanjaard blijft wel leider.

jtp

Wielrennen op Sportwereld.be

De veertiende etappe stond vooraf ongetwijfeld bij heel wat berggeiten met rood aangestipt. Na een rustige aanloop, met enkel de Collada de la Hoz (2e categorie) als obstakel, kregen de renners twee bergen van eerste categorie te verwerken. Eerst stond de Puerto de San Glorio op het programma, in het slot de Camperona. Met stroken van 24% in de laatste drie kilometer was de finale dus niet voor spurtbommen weggelegd. Peter Sagan gaf er dan ook vroeg de brui aan. Na 77 kilometer stapte de renner van Cannondale van de fiets, het is nog gissen of de Slowaak met een blessure kampt of zich wil sparen voor het WK.

Bij de tussensprint, op 165 kilometer van de streep, was Degenkolb sneller dan de rest. De Duitser verstevigde zo zijn greep op de groene trui, hij heeft een voorgift van 22 punten op de Fransman Nacer Bouhanni. Dat was natuurlijk maar een voetnoot voor het echte vuurwerk. Een grote groep renners, met daarbij Bart De Clercq en Luis Leon Sanchez kozen kort na de tussenspurt het hazenpad. Na de Collado de la Hoz had de kopgroep reeds een voorsprong van meer dan 5 minuten op het peloton.

Op de Puerto de San Glorio kwam Sanchez, net zoals op de Collado de la Hoz, als eerste boven en nam zo virtueel de bolletjestrui over van zijn ploeggenoot Mas Bonet. In de achtergrond leek het peloton eindelijk jacht te maken op de koplopers, maar dat lukte niet meer. De winnaar van de dag zou komen uit de kopgroep, en zo geschiedde.

In de groep van de favorieten was het Valverde die een eerste prikje uitdeelde. Op de slotklim leek hij te demareren, maar Contador zat meteen in het wiel van zijn landgenoot. Contador koos dan ook zelf voor het hazenpad,op twee kilometer van de streep konden enkel Rodriguez en Aru volgen in eerste instantie. Ook Chris Froome vond zijn tweede adem en hing zijn wagonnetje aan dat van Contador. Met zicht op de rode vod reed Froome verrassend weg, zijn aanval was succesvol. Contador moest een handjevol seconden prijsgeven, maar Valverde is de verliezer van de dag. Hij geeft een halve minuut prijs op Contador in de stand.Bekijk hier de volledige uitslag en de stand in de Vuelta!

Meer sportnieuws