Barshim lukt ei zo na wereldrecord hoogspringen in Brussel

Print

De Qatarees Mutaz Essa Barshim heeft vrijdagavond op de 38e editie van de Memorial Van Damme het hoogspringen bij de mannen gewonnen.

‘The Wonderkid’ lukte in Brussel een sprong over 2m43 en verbeterde zo de beste wereldjaarprestatie (2m42). Ook het Brusselse meetingrecord van de Amerikaan Hollis Conway (2m38 op 10 augustus 1990) moest eraan geloven.

Vicewereldkampioen Barshim jaagt al een tijdje op het intussen legendarische wereldrecord van de Cubaan Javier Sotomayor (2m45 in juli 1993), en legde de lat dus op 2m46. De Qatarees faalde echter drie keer. Zijn Oekraïense uitdager Bohdan Bondarenko, de regerende Europese en wereldkampioen, werd tweede met een sprong over 2m40. Na een misser op 2m43 probeerde hij nog twee keer op 2m46, maar ook de Oekraïner, die van het wereldrecord zijn levensdoel gemaakt heeft, faalde. Eerder dit seizoen legde hij de lat zelfs een keer op 2m47.

De Russische olympische kampioen Ivan Ukhov mocht na een spannende wedstrijd in Brussel als derde mee het podium op. De man die dit jaar als eerste over 2m41 ging, moest op de Memorial vrede nemen met 2m34.

Meer sportnieuws