Vermiste gedenkstenen gesneuvelde bevrijders in gemeentemagazijn

Vermiste gedenkstenen gesneuvelde bevrijders in gemeentemagazijn

Print
Zandhoven - Op 9 september zal het exact zeventig jaar geleden zijn dat twee jonge Britse soldaten uit Wales, Thursby en Bird, sneuvelden aan de brug van Viersel, ter hoogte van de waterski. Gemeenteraadslid Werner Van Nuffelen (N-VA) merkte op dat bij de bouw van de nieuwe brug hun gedenkstenen verdwenen zijn. Volgens de gemeente liggen ze er tegen 11 november zeker terug.

Gemeenteraadslid Werner Van Nuffelen (N-VA) merkte op dat de gedenkstenen aan de brug 'gesneuveld' zijn. En dat is jammer, want veel kans dat op 17 september een regiment Welshe oudstrijders naar de brug komt.

"Vorig jaar zijn ze nog geweest. Het is hun vaste tussenstop op weg naar de jaarlijkse herdenkingen van de slag bij Arnhem", vertelt oud-paracommando Leo Van Dyck uit Halle-Zoersel. "Meestal verwittigen ze me wel op voorhand, want het gemeentebestuur ontvangt hen traditioneel met koffiekoeken, thee en koffie. Ik heb nog niks gehoord. Het zou kunnen dat ze door hun hoge leeftijd er een tweejaarlijkse trip van maken."

Ereschepen Jan Verbist (CD&V), die destijds mee voor de granieten platen zorgde, weet te melden dat ze gestockeerd liggen in het gemeentemagazijn. "NV De Scheepvaart heeft beloofd om de platen tegen de herdenkingen van 11 november terug aan de kanaalbrug te bevestigen", vertelt Verbist. "Mochten de Welshe oudstrijders hier binnen een week staan, dan kunnen ze nog altijd de graven van Thursby en Bird groeten, want de twee liggen op het kerkhof van Viersel." "Maar de plaats waar ze gevallen zijn, is ook belangrijk voor oudstrijders", weet Van Dyck.

Antwerpen en Herentals waren al bevrijd toen op 9 september 1944 de jonge korporaal en soldaat uit Wales onderaan de brug van het Albertkanaal de dood vonden. De twee bevrijders werden ter plekke begraven. In januari 1948 werden hun lichamen opgegraven en kregen ze een rustplaats op het kerkhof. "At the going down of the sun and in the morning, we will remember him", staat op hun graf. En ze zijn nog niet vergeten, want gisteren lagen er klaprozen en een krans op hun gaven, waarschijnlijk nog van vorig jaar.

Werner Van Nuffelen zoekt ook nog de gedenksteen van een gesneuvelde Canadees op de dijk van het Albertkanaal ergens ter hoogte van 't Boothuis in Massenhoven. "Ik denk dat hij overwoekerd is, maar ik kan moeilijk met mijn schup heel de dijk afgraven."

Volgens schepen Richard Bastanie (CD&V) zou die steen wel eens meer richting Broechem kunnen liggen. "Mogelijk sneuvelde hij aan de schans van Massenhoven, een intussen gesloopt fort. Maar in tegenstelling tot de naam, lag de schans van Massenhoven in Broechem."

KMa

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio