‘Mogelijk in november vaccin tegen ebola’

Foto: afp

‘Mogelijk in november vaccin tegen ebola’

Print

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou een vaccin tegen ebola in november kunnen klaarliggen. Tot dan worden twee veelbelovende entstoffen uitvoerig getest, verklaarde WHO-vicesecretaris-generaal Marie Paule Kieny vrijdag in Genève. In geval van positieve resultaten kunnen bijvoorbeeld artsen en verplegend personeel in de getroffen West-Afrikaanse landen al sneller ingeënt worden.

Meer dan 200 artsen en andere experten uit de hele wereld hebben sinds donderdag op uitnodiging van de WHO overleg gepleegd over hoe de ebola-epidemie in West-Afrika kan worden gestopt. Verschillende experimentele geneesmiddelen voor de behandeling van ebola zouden ter plekke getest worden, zo gauw de nodige hoeveelheden daarvoor beschikbaar zijn. Dat kan evenwel nog maanden duren. Volgens experten zijn ook bloed- en plasmatransfusies veelbelovend. Maar daarvoor moet eerst de nodige uitrusting in de ziekenhuizen geïnstalleerd worden.

De WHO had er zich midden augustus voor uitgesproken anders dan gebruikelijk ook behandelingen tegen ebola toe te laten waarvan de effecten op mensen nog niet volledig zijn bestudeerd. Volgens de WHO zijn tot nu toe zeker 3.944 mensen met ebola besmet en alleen al in de drie zwaarste getroffen landen 2.097 patiënten gestorven.

Nu in het nieuws