U wilt Maggie De Block als premier

Foto: Belga

U wilt Maggie De Block als premier

Print

Krijgen we voor het eerst in de vaderlandse geschiedenis een vrouwelijke premier? Als het van u, de lezer, afhangt wel. Van de zes potentiële liberale premiers draagt Maggie de Block (Open Vld) met voorsprong uw voorkeur weg.

Enkele jaren geleden was ze nog een doodgewone huisdokter en redelijk anoniem parlementslid. Nu zou het zomaar kunnen dat Maggie De Block de nieuwe bewoonster van de Wetstraat 16 wordt. Althans als de lezers van Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad het voor het zeggen zouden hebben. Meer dan 12.000 mensen namen deel aan de poll met de vraag ‘Welke liberaal moet premier worden?’. Bijna de helft van de deelnemers (44,5%) verkiest De Block. Ook na verkiezingen van 25 mei, waarbij ze een monsterscore behaalde in haar kieskring Vlaams-Brabant, blijft de afscheidnemende staatssecretaris voor Asiel en Migratie immens populair.

U maalt er dus niet om dat De Block nog niet heel veel beleidservaring heeft en deel uitmaakt van de kleinste partij uit de toekomstige Zweedse coalitie. Ook het feit dat ze eerder zelf al aangaf liever een goede vakminister te zijn dan een eerste minister schijnt u niet te deren.

Charles Michel van de MR blijft na het afhaken van Kris Peeters nog steeds de gedoodverfde premier in de nieuwe centrumrechtse regering. Hij heeft echter nog heel wat werk voor de boeg om de Vlaamse kiezer van zijn capaciteiten te overtuigen, want amper 22,4 procent van de lezers verkiezen de MR-voorzitter als opvolger van Elio Di Rupo (PS). Een troost voor Michel is dat hij wel een stuk beter scoort dan zijn partijgenoot en rivaal Didier Reynders die maar 7,7 procent van de stemmen achter zich krijgt.

Guy Verhofstadt was tussen 1999 en 2007 een vrij geliefd premier, maar die tijden hoeven volgens u niet meer weer te keren. Amper 1 op 10 (10,4%) vindt de liberale fractieleider in het Europese parlement de beste optie als nieuwe premier. Nog minder populair als nieuwe regeringsleider zijn in uw ogen Open Vld-partijvoorzitster Gwendolyn Rutten (8,4%) en afscheidnemend Europees commissaris Karel De Gucht (6,6%).

Nu in het nieuws