‘Schade door blackout wellicht niet vergoed door verzekering’

Foto: VUM

‘Schade door blackout wellicht niet vergoed door verzekering’

Print

Wie deze winter schade oploopt aan toestellen omdat zijn huis zonder stroom wordt gezet, kan daar wellicht geen schadevergoeding voor krijgen via de brandverzekering. Assuralia, de beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen, raadt iedereen aan zijn verzekeringspolis na te kijken.

Een te hoge spanning op het net kan schade veroorzaken aan elektrische toestellen of in het ergste geval brand veroorzaken. Bij een stroomonderbreking kunnen particulieren die schade ondervinden normaal gezien een beroep doen op hun brandverzekering. Die dekt vaak zelfs schade aan de inhoud van je diepvriezer. Maar het hangt vooral af van de specifieke bewoordingen in je contract, waarschuwt Assuralia, de beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen.

‘Bij veel contracten moet er eerst sprake zijn van een incident, als een blikseminslag, een overbelasting van het netwerk of een kortsluiting. Wanneer de stroomonderbreking vooraf wordt aangekondigd, zoals het geval zal zijn bij een mogelijke blackout dit najaar, gaat het dus niet om een incident’, verklaart Wauthier Robyns van Assuralia aan de VRT. Kort gezegd: de verzekeraar komt niet tussen.

‘Geen zorgen maken over inbraken’

Heel wat mensen vrezen bovendien dat bij een stroomonderbreking hun woning het doelwit zal worden van inbrekers. Onnodig, want alarmsystemen werken op autonome batterijen, verzekert de woordvoerder nog. 'Men moet zich geen zorgen maken over reeksen inbraken.'

Doordat momenteel drie kernreactoren buiten gebruik zijn, zou ons land deze winter mogelijk geconfronteerd worden met stroomtekort. Elia, de beheerder van het elektriciteitsnet, schat dat ons land tussen 1 november en 31 mei 49 uren zonder stroom zal zitten. Bij een strenge winter zou dat kunnen oplopen tot 116.

Nu in het nieuws