© BELGA

‘Volgende regering moet beslissen over deelname aan coalitie tegen ISIS’

Het is aan de volgende regering om te beslissen of ons land deel wil uitmaken van een internationale coalitie tegen de Islamitische Staat. Mocht die nieuwe regering nog maanden uitblijven, dan kan het dossier altijd in het parlement worden bediscussieerd. Dat heeft premier Elio Di Rupo vrijdag verklaard in Newport, waar hij deelnam aan de Navo-top.

kidr

De Verenigde Staten proberen zo’n coalitie op poten te zetten. Een formele vraag aan ons land om er in mee te stappen, is volgens Di Rupo nog niet gesteld. De Verenigde Staten voeren al enige tijd luchtaanvallen uit op stellingen van de extremistische beweging in Irak, met de bedoeling haar opmars tegen te houden. De premier van de ontslagnemende regering herhaalde de VS, die niet uitsluiten het actieterrein naar Syrië uit te breiden, daarin te steunen.

Di Rupo beschouwt IS overigens als 'één van de grootste dreigingen tegen ons'. Er is veel terrorisme in de wereld, maar ditmaal gaat het om een zelfverklaarde staat, wat een nieuwe manier vereist om tegen dat soort terrorisme tewerk te gaan, legde hij uit.

Er is een coalitie op weg om verder te gaan in de strijd tegen de terreurbeweging, aldus Di Rupo. Terwijl de houding van de Navo ten opzichte van Rusland 'reactief' was, is de alliantie het op dit vlak eens over een 'actieve houding'.

Over de vraag of ons land tot zo’n internationale coalitie moet toetreden, moet de volgende regering zich buigen, vindt Di Rupo. Mocht die nog een tijdje op zich laten wachten, is het parlement in staat daarover te debatteren, zei hij, al is de vraag nog niet formeel gesteld.