© EPA

Twee positieve medische tests op wereldruiterspelen, Donckers schuift op

Op de Wereldruiterspelen in het Normandische Caen zijn twee paarden positief bevonden op het gebruik van geneesmiddelen. In de paardensport is er niet alleen nultolerantie op het vlak van doping bij paarden, maar eveneens op het gebied van toedienen van geneesmiddelen tijdens de competitie.

Bij de medische controles werd het Endurance paard Tra Lama van Giliese de Villiers (Zuid-Afrika) betrapt op het gebruik van de ontstekingsremmer Phenylbutazone en zijn metaboliet oxyphenbutazone en werd er in het bloed van het eventingpaard Qalao des Mers van Maxime Livio (Frankrijk) het kalmeringsmiddel Acepromazine aangetroffen. Livio verliest hierdoor haar vijfde plaats in het individuele klassement, waardoor Karin Donckers die plaats inneemt.

‘Het is onze eerste plicht om de paardensport zuiver te houden en wij streven dit na met behulp van een permanent en efficiënt testprogramma’, reageerde de Belgische secretaris-Generaal van de Internationale Ruitersportfederatie (FEI), Ingmar De Vos. ‘Op de Wereldruiterspelen van 2010 in Kentucky en de Olympische Spelen van Londen in 2012 waren er geen positieve controles. Dit geeft aan dat ons systeem werkt en stuurt een sterk signaal naar onze ruiters dat zij er alles aan moeten doen om de paardensport zuiver te houden.’

Meer sportnieuws