© BELGA

Daniël Termont kwaad over ‘oneerlijk afschakelplan’ bij blackout

De Gentse burgemeester Daniël Termont is allesbehalve gelukkig met het Vlaamse afschakelplan bij een mogelijke blackout in de winter. Een groot deel van Gent ligt in de gevreesde ‘zone 6’, die als eerste afgekoppeld wordt van het net, terwijl andere havensteden zoals Antwerpen minder geïmpacteerd zijn. Niet eerlijk, vindt de Gentse burgervader.

kidr

Bij een mogelijke blackout deze winter is Gent een van de grote slachtoffers. Een groot deel van het havengebied ligt in af te koppelen gebied en ook tienduizenden Gentenaren worden getroffen door het plan. Het hele plan is niet eerlijk verdeeld, stelt de Gentse burgemeester vast.

‘Ik stel vast dat er in de haven van Antwerpen geen enkel licht uit moet, maar de hele Gentse haven wordt wel platgelegd en zonder elektriciteit gezet. In Antwerpen worden geen burgers getroffen, terwijl in Gent 70.000 mensen in het donker zullen zitten. Misschien is daar een zinvolle uitleg voor, maar dan wil ik die graag horen’, aldus Termont.

De Gentse burgemeester wil verder een permanente veiligheidscel oprichten om de gevolgen van een gecontroleerde uitval voor zijn stad in kaart te brengen. ‘Drie uur is relatief weinig, maar toch kan er veel gebeuren.’ Toch benadrukt hij dat het absoluut niet de bedoeling is om te panikeren. Termont vraagt zijn inwoners om individuele vragen nog even op te sparen, omdat er nu nog geen antwoorden gegeven kunnen worden. Volgende week woensdag volgt bij de provincie een overleg met de nood- en interventieambtenaren.