‘Rebellen in Oekraïne dwingen burgers tot dwangarbeid’

Foto: AFP

‘Rebellen in Oekraïne dwingen burgers tot dwangarbeid’

Print

De separatisten in Oost-Oekraïne gebruiken dwangarbeiders om zandzakken te vullen en greppels te graven. Dat berichtte de internationale mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vrijdag onder aanhaling van vele ooggetuigen.

De leden van deze ‘strafkoloniën’ moeten naar verluidt hun werk meestal in de buurt van controleposten van de pro-Russische rebellen verrichten. Omdat die wegversperringen vaak het doelwit van aanvallen zijn, verkeren de dwangarbeiders permanent in levensgevaar, verklaarde HRW. Het gaat om ‘honderden mensen’, zei de regionale HRW-directeur voor Europa en Centraal-Azië, Hugh Williamson.

Volgens HRW bestaan de ’strafkoloniën’ uit burgers, die door opstandelingen wegens overtredingen zijn opgepakt. Mannen die bijvoorbeeld op straat alcohol hebben gedronken of het uitgaansverbod hebben genegeerd, worden verplicht tot dwangarbeid.

Het Hoog VN-Commissariaat voor de Mensenrechten had de separatisten er onlangs van beticht in de door hen gecontroleerde steden een regelrecht ‘terreurbewind’ uit te oefenen. Het Oekraïense leger werd van zijn kant vooral gelaakt wegens aanvallen op burgerdoelwitten en de massale gevangenneming van zogezegde collaborateurs.

Nu in het nieuws