Juncker zou nieuwe Commissie ten vroegste woensdag presenteren

Foto: AFP

Juncker zou nieuwe Commissie ten vroegste woensdag presenteren

Print

Kersvers Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zal de verdeling van de portefeuilles binnen zijn team ten vroegste volgende week woensdag aankondigen. Dat heeft een woordvoerster van de Commissie vrijdag laten verstaan.

De Belgische christendemocrate Marianne Thyssen was donderdagavond de laatste in de rij van zesentwintig kandidaat-eurocommisarissen met wie Juncker deze week een gesprek had. Later op de avond stuurde de Luxemburger de lijst van zijn nieuwe ploeg naar de Raad, de Europese instelling die de lidstaten vertegenwoordigt en de lijst formeel moet bekrachtigen.

Nadien kan Juncker de verdeling van de bevoegdheden binnen de Commissie beslechten. Volgens de woordvoerster zou de Luxemburger de samenstelling en de organisatie van zijn team alleszins niet voor woensdag presenteren. De geruchtenmolen draait intussen uiteraard op volle toeren, maar officieel wordt niets bevestigd. De woordvoerster voegde eraan toe dat Juncker inmiddels aan zijn 63ste schema zou zitten.

Na de verdeling van de portefeuilles moeten de kandidaat-eurocommissarissen zich voorbereiden op de hoorzittingen in het Europees Parlement. Indien iedereen heelhuids doorheen die beproeving raakt, zou het Europese halfrond het nieuwe dagelijkse bestuur van Europa dan in de week van 20 tot 23 oktober de zegen kunnen geven. De nieuwe Commissie zou op 1 november aan de slag moeten gaan.

De 28-koppige Commissie van Juncker zal negen vrouwen tellen, evenveel als er in de uitgaande Commissie van José Manuel Barroso zaten. Naast Juncker nemen nog vier andere oud-premiers hun intrek in het Berlaymontgebouw. Daarnaast telt de équipe tal van voormalige ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën. Zes eurocommissarissen van de Commissie van Barroso blijven op post.

In vergelijking met de ploeg van Barroso verliezen de liberalen enkele zitjes aan centrumlinks. Waar Barroso vijf jaar geleden van start ging met een ploeg van dertien christendemocraten en conservatieven van de Europese Volkspartij, acht liberalen en zes socialisten, bevat het team van Juncker nu veertien EVP’ers, acht socialisten, vijf liberalen en de Britse conservatief Jonathan Hill van de Europese Conservatieven en Hervormers.

Nu in het nieuws