© EPA

© AFP

1 / 2

Grootse dino ooit opgegraven

Het skelet van de grootste en zwaarste dinosaurus ooit is opgegraven in Argentinië. De Dreadnoughtus Schrani leefde 77 miljoen jaar geleden en was zwaarder dan tien olifanten of zestig auto’s samen.

jva

Amerikaanse wetenschappers hebben in Patagonië in Argentinië de resten van een enorme dinosaurus opgegraven. Het dier was volgens berekeningen 26 meter lang en 60 ton zwaar en is daarmee het grootste en zwaarste landdier dat ooit heeft geleefd. Uit een analyse van de botstructuur blijkt zelfs dat het dier nog niet was volgroeid.

De planteneter behoorde tot de titanosaurussen, een klasse van enorme dino’s waarvan nooit eerder zoveel botten van één exemplaar zijn teruggevonden. In totaal werden sinds 2005 145 versteende botten opgegraven, zodat de wetenschappers nu een goed beeld hebben van ongeveer 70 procent van het lichaam en heel exacte schattingen kunnen maken van de omvang. Het exemplaar is 77 miljoen jaar geleden gestorven toen hij terechtkwam in drijfzand, dit verklaart ook waarom de botten zo goed bewaard zijn gebleven.

‘Dreadnoughtus’ staat voor ‘niets vrezend’ en is eveneens een referentie naar de enorme slagschepen uit het begin van de twintigste eeuw. Het tweede deel van de naam verwijst naar de Amerikaanse zakenman die het onderzoek betaalde.

MEER OVER wetenschap