Belgische groei bijna stilgevallen

Foto: BELGA

Belgische groei bijna stilgevallen

Print

De eurozone komt in het tweede trimester uit op een nulgroei. België doet zoals eerder gemeld iets beter dan gemiddeld, met een groei van 0,1 procent.

Dat bevestigt Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie, dat een tweede raming publiceert over het bruto binnenlands product (bbp) van de regio.

Toch gaat het ook voor België duidelijk om een afname van de groei. In de eerste drie maanden van dit jaar groeide de economie in ons land nog met 0,4 procent. In de twee kwartalen daarvoor was dat telkens 0,3 procent.

Dat vertaalt zich ook in een lagere groei op jaarbasis. Terwijl eind maart het bbp nog 1,2 procent groter was dan een jaar eerder, was dat eind juni nog 1 procent.

Daarmee zit België in de middenmoot. Binnen de Eurozone is de groei op kwartaalbasis 0 procent, en op jaarbasis 0,7 procent. Ons land doet dus iets beter. Als de EU-landen van buiten de eurozone worden meegeteld is het gemiddelde respectievelijk 0,2 en 1,2 procent. Daar zit België dus net iets onder.

Het voorbije kwartaal waren Malta (+1,3 pct) en Letland (+1,0 pct) de beste leerlingen van de klas. Maar uitgezonderd Spanje (+0,6 pct) hebben de grote landen van de eurozone slecht gepresteerd, met op de eerste rij Duitsland en Italië, waar het bbp met 0,2 pct daalde.

Nu in het nieuws