Welles-nietesspelletje rond Oekraïense havenstad Marioepol

Foto: EPA

Welles-nietesspelletje rond Oekraïense havenstad Marioepol

Print
Pro-Russische rebellen zouden vrijdag de havenstad Marioepol zijn binnengetrokken. Dat zegt het Russische persbureau Interfax. Dit nieuws wordt dan weer ontkend door een woordvoerder van het Oekraïense regeringsleger, die zegt de havenstad nog steeds stevig in handen te hebben. Ondertussen voeren vertegenwoordigers van het regime in Kiev en de pro-Russische separatisten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk gesprekken om een politieke oplossing te vinden voor het nu al maanden durende conflict.

Enkele uren voor de gesprekken zouden beginnen werd er nog altijd zwaar gevochten in de zuidoostelijke stad Marioepol. 'De eerste (rebellen)troepen zijn reeds gearriveerd in Marioepol', citeerde het Russische persagentschap Interfax een bron bij de pro-Russische rebellen. 'Niet waar', reageert Andriy Lysenko, woordvoerder voor de Oekraïense Raad voor Veiligheid en Defensie. 'We hebben hen zelfs teruggedreven van de posities die ze eerder bezet hadden.'

Kiev herhaalde ook dat Russische troepen de aanval op Marioepol, meer dan 100 km ten zuiden van het rebellenbolwerk Donetsk, ondersteunen. Moskou ontkent dat het troepen op Oekraïense bodem heeft.

Staakt-het-vuren

Ondanks de voortdurende gevechten wordt vrijdag toch een staakt-het-vuren verwacht. Aan de gesprekken, die om 13.00 uur plaatselijke tijd (12.00 uur Belgische tijd) van start zullen gaan, zullen ook gezanten van Rusland en de OVSE deelnemen. De rebellen hebben al laten weten dat ze akkoord zullen gaan met OVSE-waarnemers die de wapenstilstand moeten controleren.

Woensdag had de Russische president Vladimir Poetin reeds laten verstaan dat zijn standpunten over een diplomatieke oplossing in Oekraïne dicht bij die van zijn Oekraïense tegenhanger Petro Porosjenko lagen. De Russische president deed toen een zevenstappenplan uit de doeken om ‘een einde te maken aan het bloedvergieten’.

Poetin toonde zich hoopvol dat de strijdende partijen vrijdag een akkoord zouden bereiken over een permanent staakt-het vuren. De Oekraïense premier Jatsenjoek liet zich evenwel sceptisch uit over de verklaringen van de Russische president. Hij liet optekenen Poetin allesbehalve te vertrouwen.

Verwacht wordt dat op vrijdag ook de EU nieuwe sancties tegen Rusland zal bekendmaken.

Nu in het nieuws