© Reuters

© epa

© EPA

1 / 3

Oekraïne en pro-Russische rebellen tekenen staakt-het-vuren

Om 18 uur stipt plaatselijke tijd is de wapenstilstand in Oost-Oekraïne ingegaan. De beide strijdende partijen, het Oekraïense regeringsleger en de pro-Russische separatisten laten weten dat hun wapens zwijgen. Eerder op de dag kwamen ze een staakt-het-vuren overeen.

Jan Temmerman

De OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, maakte nog op vrijdag bekend dat het zijn aanwezigheid in Oekraïne verdubbelt. De OVSE-waarnemers moeten toezicht houden op het staakt-het-vuren en de Russische grens.

Naar alle waarschijnlijkheid begint zaterdag een gevangenenruil, maakte de Oekraïense president Petro Porosjenko bekend vanop de Navo-top in het Welshe Newport. De separatisten zeggen dat ze 1.000 Oekraïense soldaten gevangen houden, de regering in Kiev houdt zelf 200 strijders vast.

Moskou stuurt twee hulpkonvooien naar het crisisgebied, maakte het vrijdag in de vooravond bekend. Maandag wordt een plan over een humanitaire corridor bekendgemaakt, zei de Oekraïense oud-president Leonid Kutsjma vrijdag vanuit de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Om toezicht te houden op het staakt-het-vuren werft de OVSE 250 mensen aan.

Porosjenko heeft vrijdag vanuit Newport nog laten weten dat hij samen met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin "een gedeelde verantwoordelijkheid" heeft, om ervoor te zorgen dat het staakt-het-vuren "lang duurt".

Zevenstappenplan 'om einde te maken aan bloedvergieten'

Woensdag had de Russische president Vladimir Poetin reeds laten verstaan dat zijn standpunten over een diplomatieke oplossing in Oekraïne dicht bij die van zijn Oekraïense tegenhanger Petro Porosjenko lagen. De Russische president deed toen een zevenstappenplan uit de doeken om ‘een einde te maken aan het bloedvergieten’.

Poetin toonde zich hoopvol dat de strijdende partijen vrijdag een akkoord zouden bereiken over een permanent staakt-het vuren. De Oekraïense premier Jatsenjoek liet zich evenwel sceptisch uit over de verklaringen van de Russische president. Hij liet optekenen Poetin allesbehalve te vertrouwen. Verwacht wordt dat op vrijdag ook de EU nieuwe sancties tegen Rusland zal bekendmaken.

Zware gevechten rond havenstad Marioepol

Enkele uren voor de gesprekken tot een staakt-het-vuren zouden beginnen werd er nog altijd zwaar gevochten in de zuidoostelijke stad Marioepol. Volgens persagentschap Reuters hebben Oekraïense soldaten die deelnemen aan de gevechten rond de havenstad nog geen nieuws ontvangen over een eventueel staakt-het-vuren. Beide kampen claimen ook delen van de stad onder controle te hebben.

'De eerste (rebellen)troepen zijn reeds gearriveerd in Marioepol', citeerde het Russische persagentschap Interfax een bron bij de pro-Russische rebellen. 'Niet waar', reageert Andriy Lysenko, woordvoerder voor de Oekraïense Raad voor Veiligheid en Defensie. 'We hebben hen zelfs teruggedreven van de posities die ze eerder bezet hadden.'

Russische staatszenders berichten over Russische 'vrijwilligers' in Oekraïne

Kiev herhaalde ook dat Russische troepen de aanval op Marioepol, meer dan 100 km ten zuiden van het rebellenbolwerk Donetsk, ondersteunen. Moskou ontkent dat het troepen op Oekraïense bodem heeft maar verschillende Russische televisiezenders berichten vrijdag over de aanwezigheid van Russische 'vrijwilligers' die in de strijd tegen het Oekraïense leger als 'helden' het leven lieten. Ook rebellenleider Alexander Sasjartsjenko liet verstaan dat er zo'n 4.000 Russen in Oekraïne meevechten.

De berichten rond de Russische militaire aanwezigheid in Oekraïne zouden een reactie zijn op de toenemende vragen naar duidelijkheid, ook in Rusland. Oppositiemedia berichten al enkele weken over geheime begrafenissen van Russische soldaten.

Het Eerste Kanaal, een regeringszender, brengt vrijdag het verhaal van paracommando Anatoli Travkin, die na zijn huwelijk vakantie genomen heeft en naar Oost-Oekraïne gereisd is, om 'de roep van zijn hart te volgen'. Nadat de 28-jarige 'een gezin in Loehansk gered had', is hij omgekomen.

MEER OVER Oekraïne