Vlaamse regering reserveert 400.000 euro voor Iraakse vluchtelingen

Vlaamse regering reserveert 400.000 euro voor Iraakse vluchtelingen

Print

De Vlaamse regering kent een subsidie van 400.000 euro toe aan het Rode Kruis Vlaanderen Internationaal voor het project ‘Noodhulp voor vluchtelingen en ontheemden ingevolge het conflict in Noord-Irak’. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Door het geweld in Irak zijn honderdduizenden mensen op de vlucht of ontheemd. ‘De vluchtelingen zijn volledig afhankelijk van hulp van anderen. De combinatie van het tekort aan water en temperaturen die oplopen tot 45 graden, maakt de situatie heel ernstig’, luidt het.

Rekening houdend met de ‘acute noodsituatie’ in Iraaks Koerdistan heeft de Vlaamse regering daarom beslist een subsidie van 400.000 euro toe te kennen aan het Rode Kruis Vlaanderen Internationaal. Die organisatie zal in Noord-Irak samen met het Franse Rode Kruis dringende hulp verlenen aan de getroffen vluchtelingen.

Het gaat dan onder meer om waterbevoorraading, verdeling van elementaire hygiëneproducten, huishoudgerei en keukenspullen en de installatie van latrines.

‘Met deze interventie wil het Rode Kruis ongeveer 27.000 mensen bereiken, waarvan 20.000 in de verschillende gemeenschappen in de districten Sharya en Sarsink en 70.000 in het geplande kamp Khanki. In totaal wordt het budget voor deze operatie geraamd op 2,6 miljoen euro’, aldus minister-president Bourgeois.

Nu in het nieuws