© GVA

© GVA

© GVA

© GVA

© GVA

© GVA

© GVA

1 / 7

Welke liberaal moet premier worden? (poll)

Na het afhaken van Kris Peeters (CD&V) als premier en de aankondiging dat de begeerde post naar "iemand uit de liberale familie" moet gaan, is het speculeren volop begonnen. Charles Michel lijkt nu in poleposition te liggen om Elio Di Rupo op te volgen, maar er zijn nog wel enkele kapers op de kust. Wij lijsten zes kandidaat-premiers op. Onderaan kan u stemmen op de liberaal die uw voorkeur wegdraagt als toekomstige eerste minister.

JoRo

Charles Michel

PLUSPUNTEN

+ “De premier moet iemand uit de liberale familie worden”, zo sprak de voormalige gedoodverfde eerste minister Kris Peeters (CD&V) na de nachtelijke onderhandelingen. De logische keuze gaat dan uit naar de grootste liberale partij onder de Zweedse partners: de MR.

+ MR ging er bij de voorbije verkiezingen op vooruit, zowel in Wallonië als in Brussel. De PS bleef nog wel de grootste partij, maar de MR was alleszins de morele winnaar in het Franstalige landsgedeelte.

+ Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Michel al heel wat politieke ervaring. Hij was al Waals en federaal minister en zit ondertussen al meer dan drie jaar op de MR-troon.

+ Charles Michel liep samen met Kris Peeters een nagenoeg vlekkeloos parcours als coformateur en maakte een Zweedse coalitie nu wel erg reëel. Iets wat enkele weken of maanden geleden nog ondenkbaar leek. Michel lijkt dus een goede strateeg en onderhandelaar, een noodzakelijke eigenschap voor een premier.

+ Michel praat als Franstalige nagenoeg perfect Nederlands. Toch een grote troef als Belgisch premier.

MINPUNTEN

- Met zijn 38 jaar zou Charles Michel de jongste Belgische premier ooit zijn. Heeft Michel al genoeg politieke behendigheid en ervaring verzameld om te overleven in de slangenkuil van de Belgische politiek?

- Als enige Franstalige partner in de Zweedse coalitie krijgt MR de helft van alle federale ministers, veel meer dan het eigenlijk naar electoraal gewicht verdient. Als de partij daar bovenop nog eens het premierschap krijgt toegespeeld, zouden de liberalen wel heel erg beloond worden.

- Kan de N-VA en zijn achterban, toch met voorsprong de grootste partij in de toekomstige regering, leven met opnieuw een Franstalige premier?

- Didier Reynders heeft net een mentale dreun mogen slikken door de post van eurocommissaris te missen. Kan de MR het maken om Reynders opnieuw een oplawaai te laten incasseren door zijn rivaal Michel de eerste ministerpost te gunnen.

Didier Reynders

PLUSPUNTEN

+ Reynders heeft bakken ervaring, veel meer dan andere toekomstige ministers samen. Inhoudelijk is niemand zo beslagen, en ook de kneepjes van de Wetstraat beheerst hij als geen ander.

MINPUNTEN

- Charles Michel had Reynders van harte de post van eurocommissaris gegund. Niet meteen vanwege zijn politieke verwezenlijkingen en al zeker niet omwille van de persoonlijke band tussen de twee kopstukken, integendeel. De voorzitter had zijn rivaal zeer graag naar Europa zien vertrekken, om hem zo ver weg te krijgen van het Belgische toneel. Als premier zou Reynders net in het middelpunt van de vaderlandse politiek staan.

- Reynders staat in politieke kringen bekend als een egocentrisch politicus, die vaak voor eigen rekening rijdt. De vraag is dan ook of net hij de juiste ploegspeler is die een eerste minister hoort te zijn. Ook in Vlaanderen ligt Reynders dan ook niet goed.

Maggie De Block

PLUSPUNTEN

+ Mocht de MR verzaken aan het premierschap, omdat het al goed bedeeld is met andere ministerposten, dan komt een Open Vld’er in beeld om de Wetstraat 16 in te trekken.

+ Van alle politici van Open Vld is Maggie De Block met voorsprong de populairste. Op 25 mei behaalde ze een monsterscore en zorgde er bijna op haar eentje voor dat de Vlaamse liberalen een mooie uitslag behaalden. Als het democratisch stelsel wordt geëerbiedigd verdient De Block het meest van alle Open Vld’ers om premier te worden.

+ De Block bewees als staatssecretaris van Asiel & Migratie dat ze een departement kan beheren.

+ Velen vinden dat het wel eens tijd wordt voor een vrouw om het tot de hoogste politieke post in België te schoppen.

MINPUNTEN

- De Block scoorde dan wel als staatssecretaris, maar het premierschap is toch nog heel wat anders. Velen stellen zich de vraag vragen of de Vlaams-Brabantse wel voldoende capaciteiten bezit om deze job aan te kunnen. Eerder liet ze zelf al uitschijnen daar ook niet van overtuigd te zijn.

- Open Vld is de kleinste van de vier Zweedse partners. Het zou dan ook een beetje vreemd zijn mocht net die partij de hoogste post van het land toebedeeld krijgen. De partij zal in dat geval nog moeilijk andere belangrijke departementen kunnen opeisen in de regering.

Gwendolyn Rutten

PLUSPUNTEN

+ Rutten is nog jong, maar bewees als partijvoorzitster dat ze een gehaaide onderhandelaarster kan zijn en haar mannetje kan staan. De manier waarop ze haar partij finaal de Vlaamse regering inloodste deed haar aan respect en geloofwaardigheid winnen.

MINPUNTEN

- Net als Charles Michel is ze naar politieke normen nog behoorlijk jong en net als haar partijgenote Maggie De Block heeft ze buiten het partijvoorzitterschap nog niet veel topfuncties bekleed.

Guy Verhofstadt

PLUSPUNTEN

+ Als een Vlaamse liberaal de premier mag leveren, dan is Guy Verhofstadt uiteraard met voorsprong degene met de meeste ervaring en merite. Tussen 1999 en 2007 leidde hij twee paarse regeringen en kreeg heel wat lof toegezwaaid voor zijn leiderschap.

MINPUNTEN

- Sinds Verhofstadt in 2007 de verkiezingen verloor van CD&V en Yves Leterme liet de Gentenaar de Belgische politiek achter zich om zich op het Europese project te storten. Is Verhofstadt intussen niet de voeling kwijt met de vaderlandse politiek en heeft hij überhaupt zelf zin in een terugkeer?

Karel De Gucht

PLUSPUNTEN

+ De Gucht was nog lange tijd in de running om opnieuw eurocommissaris te worden, maar moest finaal de duimen leggen voor Marianne Thyssen. Als Belgisch premier zou hij nog een verlengstuk kunnen breien aan zijn politieke carrière.

+ Net als Verhofstadt is De Gucht door vriend en vijand een bijzonder gewaardeerd politicus, met kilometers nationale en internationale ervaring op de teller.

MINPUNTEN

- Net als Verhofstadt is De Gucht misschien toch eerder een politicus van een vorige generatie.

- Net als Didier Reynders is De Gucht een politicus die bekend staat om zijn eigengereidheid en wordt de vraag gesteld of hij wel de man is om een team te leiden.