VS wil ‘coalitie’ tegen ISIS: ‘Terroristen een halt toeroepen’

John Kerry Foto: EPA

VS wil ‘coalitie’ tegen ISIS: ‘Terroristen een halt toeroepen’

Print

De Verenigde Staten melden vrijdag dat ze ‘een brede coalitie’ willen vormen om de militanten van Islamitische Staat (ISIS) in Irak te bestrijden. Ze vragen daarvoor steun aan hun bondgenoten.

Cruciale vragen blijven die rond de wettelijkheid van een eventuele internationale interventie en rond aanvallen in Syrië, waar president Bachar al-Assad voor het leeuwendeel van de westerse landen niet als partner kan worden beschouwd.

De VS voert als sinds begin augustus luchtaanvallen uit in Irak en probeert nu een brede, internationale coalitie op de been te brengen. ‘We moeten de strijders van ISIS in Irak aanvallen om te verhinderen dat ze hun territorium uitbreiden en om het Iraakse leger en andere tegenkrachten in de regio te steunen’, vertelde John Kerry vrijdag op de NAVO-top in Newport, Wales. ‘Maar we zullen geen eigen troepen op het terrein inzetten,’ aldus nog de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. ‘Voor alle aanwezigen hier is dat een duidelijke grenslijn’, zo adresseerde hij de collega-ministers van de tien aanwezige NAVO-lidstaten, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Belgische steun

Premier Elio Di Rupo, die als enige van de ontslagnemende Belgische regering naar Wales afreisde, zei donderdagavond de acties van de Verenigde Staten in Irak te steunen. Hij ontweek echter de vraag naar een eventuele deelname van ons land aan zo’n coalitie. Hij onderstreepte het belang van een Iraakse regering in het zadel te krijgen die ‘in staat is de toestand in Irak te stabiliseren’. Ook vindt hij dat, als blijkt dat er vanuit een bepaald land geld naar ISIS stroomt, die toevoer moet worden drooggelegd.

Ook de Britse premier David Cameron verklaarde dat de Navo-lidstaten unaniem ‘de barbaarse en verachtelijke daden van de extremistische groep Islamitische Staat’ veroordelen. ‘De dreigementen van deze terroristen zullen enkel onze vastberadenheid versterken om onze waarden te verdedigen en ISIS te overwinnen.’

‘Niet onderhandelen met terroristen’

Cameron heeft er bij zijn Navo-partners ook op aangedrongen geen gijzelaars met losgeld vrij te kopen. Losgeld zou terroristen immers helpen andere gijzelingen voor te bereiden en aanslagen te plannen. De Britse regering gaat ervan uit dat terroristen de voorbije vijf jaar minstens 60 miljoen dollar aan losgeld hebben opgestreken.

ISIS schokte de wereld door de recente executie van twee Amerikanen en dreigt een Brit om het leven te brengen.

Nu in het nieuws