Een keer per jaar houdt de brandweer van Brecht een grootschalige brandoefening. Dit keer is er gekozen voor het staalverwerkende bedrijf Luyckx en dat is een bewuste keuze. “Hier vind je de ideale combinatie van een natuurbrand en een groot bedrijf met een aantal potentiële risico’s”, legt burgemeester Luc Aerts (CV&V) daar ter plaatse uit. “Het voordeel is ook dat de site afgelegen is zodat we voor de oefening niet het hele dorp moesten alarmeren.” 

Voor de oefening zaten er drie slachtoffers vast in de met rook gevulde werkhallen. “Een slachtoffer zit gekneld onder een wiel van een machine, een is verbrand en nog een derde is vermist. De brandweer moet dus blind zoeken, evacueren en blussen”, zegt luitenant-bevelhebber Guy Van Bavel 

Buiten werd een mobiel coördinatiecentrum opgesteld dat van Malle kwam. “Hier staan de commandant, burgemeester, ambtenaar van noodplanning en communicatieambtenaar met elkaar in contact.” 

Om 20.30u had de brandweer de natuurbrand onder controle en waren er al twee slachtoffers bevrijd en geïdentificeerd. Korte tijd later was ook het derde slachtoffer terecht. 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio