© Olivier Papegnies/Special Olympics

© Olivier Papegnies/Special Olympics

1 / 2

Eerste olympische vlam op weg naar Antwerpen

In Griekenland is gisteren met een plechtige ceremonie de olympische vlam vertrokken naar Antwerpen voor de Europese Special Olympics.

dH

Het zal de eerste keer zijn dat de vlam hier brandt: bij de Olympische Spelen in 1920 bestond de traditie nog niet. De Special Olympics voor mensen met een verstandelijke beperking zijn al in 1988 erkend door het Internationaal Olympisch Comité.

Ze mogen dus de olympische symbolen gebruiken. In het geval van de Special Olympics spreken de organisatoren van ‘de vlam van de hoop’.

De olympische vlam is wel al eens op doortocht geweest in Antwerpen, in de aanloop naar de Spelen van 2004 in Athene, maar deze keer zal ze hier een week blijven branden.

De toorts wordt nu in Griekenland door lopers van Alexandropoulos (waar hij is ontstoken) naar Athene gedragen. Volgende dinsdag zal de Griekse delegatie de vlam naar Zaventem brengen, waar uittredend premier Elio Di Rupo voor een plechtige ontvangst instaat. Van daar gaat het naar Brussel om vervolgens vier dagen lang door heel België in estafette te worden rondgedragen tot de openingsceremonie op de Heizel volgende zaterdag.

MEER OVER Special Olympics

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio