© GvA

Nu nog een goede premier vinden...

Iedereen is het er over eens dat met Marianne Thyssen de juiste vrouw op de juiste plaats zit in de Europese Commissie. Toch heeft het veel bloed, zweet en tranen gekost om haar daar te krijgen.

Paul Geudens

Toen Wouter Beke woensdag liet verstaan dat Marianne Thyssen voor CD&V belangrijker was dan “de Wetstraat 16” fronste menigeen de wenkbrauwen. “Meende hij dat nu? Of speelde hij blufpoker?” Hij meende het dus. Een hele nacht heeft hij gebikkeld en gevochten voor de vrouw die hij in 2010 opvolgde als partijvoorzitter. Zij nam toen ontslag aan de top van CD&V voor een verkiezingsnederlaag die niet de hare was. Ze werd toen onheus behandeld. Gisterenmorgen kwam de wiedergutmachung. Kris Peeters gaf Wouter Beke zijn akkoord om voluit voor Marianne Thyssen te gaan. Alleen voor háár. Voor geen andere CD&V’er zou Kris Peeters zich hebben opgeofferd.Marianne Thyssen heeft daarmee haar droomjob binnen.

Maar Peeters? Beke? De partij? Eerst Kris Peeters. Heeft hij nog een toekomst in de politiek? Het lijdt geen twijfel dat de partij hem zal belonen voor de onbaatzuchtige, barmhartige onthechtheid (sic) die hij heeft tentoongespreid. De coformateur krijgt de eerste keuze wanneer er jobs worden uitgedeeld.

Wouter Beke? Hij had al de faam van een goede strateeg en een gewiekst onderhandelaar te zijn. Die reputatie is alleen versterkt. En binnen de partij zal hij enkel aan sympathie en autoriteit hebben gewonnen.

En CD&V als partij? Er is een beeld gecreëerd dat de partij zich niet vastklampt aan de macht en de postjes. Voor CD&V telt ook de inhoud, is de boodschap. En die inhoud zou wel eens rijker kunnen zijn zónder dan wel mét Kris Peeters als eerste minister. De partij die de premier levert, moet altijd meer toegevingen doen dan de partners.

CD&V – net als de N-VA, een partij die nog niets heeft geclaimd – krijgt nu de handen weer wat vrijer. Er kunnen punten in het regeerakkoord worden gesmokkeld die de linker ACW-vleugel tevreden moeten stellen. Ondertussen lijkt met de aanstelling van Marianne Thyssen ook de levensvatbaarheid van de Zweedse coalitie te zijn verzekerd. Ook dat moet CD&V plezieren.Rest nu nog alleen een goede (liberale) premier te vinden. Speculeren is opnieuw toegelaten.

MEER OVER Ons standpunt