Coalitiepartners willen De Wever in regering

Foto: Ludo Mariën

Coalitiepartners willen De Wever in regering

Print

De N-VA deed niet mee aan de strijd om de functies van Europees commissaris en premier. Waar is de partij dan wel op uit? En welke rol is er weggelegd voor Bart De Wever?

Zowel de MR als CD&V wil dat Bart De Wever het gewicht van de nieuwe federale regering vergroot door er zelf als vicepremier en topminister in te stappen. Maar in N-VA-kringen vernemen we dat de kans klein is dat hij aan die druk zal toegeven.

“Heel veel N-VA’ers willen het liefst dat Bart partijvoorzitter blijft”, zegt een Antwerps kopstuk. “In die rol is hij onvervangbaar, en de meest voor de hand liggende opvolgers - Geert Bourgeois, Jan Jambon, Liesbeth Homans... - zitten straks allemaal als minister in een regering.”

Als eurokritische partij heeft de N-VA geen aanspraak gemaakt op de functie van Europees commissaris. Als Vlaams-nationalistische partij wil ze evenmin de premier leveren. “Het premierschap is onwezenlijk voor de N-VA”, vindt een bron binnen de partij. “Maar in ruil voor het verzaken aan die twee topposten willen we natuurlijk wel iets terug. Dat kan door het doordrukken van onze programmapunten, maar ook door de toekenning van bepaalde ministerposten. Wij zijn vooral geïnteresseerd in de sociaaleconomische departementen, zoals Economie en Werk, en ook op Migratie zouden we ons wel willen profileren.”

Welke N-VA’ers minister worden, is afhankelijk van de bevoegdheden. Maar Jan Jambon lijkt een zekerheid. Ook de namen van ex-journalist Johan Van Overtvelt en de Antwerpse districtsvoorzitter Zuhal Demir zijn al gevallen.

Lees meer in Gazet van Antwerpen.

Nu in het nieuws