Amerikaanse justitie opent onderzoek naar politie Ferguson

Foto: AFP

Amerikaanse justitie opent onderzoek naar politie Ferguson

Print

De Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder heeft donderdag bekendgemaakt dat een nieuwe federaal onderzoek geopend is naar de praktijken van de politie van Ferguson, een stadje in het centrum van de Verenigde Staten. Op 9 augustus schoot een blanke politieagent er een zwarte jongere dood.

‘We denken dat het ministerie van Justitie goede redenen heeft om een onderzoek te openen om na te gaan of de verantwoordelijken van de politie van Ferguson de Amerikaanse grondwet of de federale wetgeving hebben geschonden’, zei Holder tijdens een persconferentie.

De afgelopen vijf jaar opende het ministerie gelijkaardige onderzoeken in een twintigtal politiebureaus in de Verenigde Staten. Eerder werd al een federaal onderzoek geopend naar de eventuele schending van de burgerrechten van Michael Brown (18), die door een blanke politieagent werd neergeschoten hoewel hij ongewapend was.

Een jury van de county Saint-Louis moet beslissen of er een grond is om politieagent Darrren Wilson (28) te vervolgen. Hij werd al op gedwongen verlof gestuurd. De beslissing over een mogelijke vervolging wordt half oktober verwacht.

Een dubbele autopsie wees uit dat Michael Brown geraakt werd door minstens zes kogels.

De versies over de omstandigheden van de dood van Brown, die aanleiding gaf tot betogingen en rellen, lopen uiteen. Volgens de ene zou de jongeman geprobeerd hebben om het wapen te grijpen van de politieagent die hem neerschoot. Volgens de andere had hij zijn handen omhoog.

Nu in het nieuws