Speelse Rode Duivels blikken Australië in

Dries Mertens maakte er 1-0 van voor de Rode Duivels. Foto: Belga

Speelse Rode Duivels blikken Australië in

Print
De Rode Duivels hebben met geïnspireerd en creatief voetbal in een onderhoudende partij afstand genomen van Australië. Tijdens de eerste helft deed de nationale voetbalploeg volop aan klantenbinding, in de tweede zakte het tempo aanzienlijk. Dries Mertens maakte al vroeg het verschil met een knappe volley, op een kwartier voor tijd vlamde Axel Witsel in 'zijn' Sclessin de 2-0 tegen de touwen. Steven Defour werd lustig uitgefloten, maar hoorde wel bij de uitblinkers.

Alles over de Rode Duivels op Sportwereld.be

Australië was duidelijk niet naar Luik afgezakt om met zich te laten sollen: alle bekende namen, zoals Bruggeling Mat Ryan, Tim Cahill (ex-Everton) en veteraan Mark Bresciano stonden in de basis. Al vanaf de openingsminuten gingen de Kangoeroes voluit, met hoge pressing en duels op en over het randje. Zo moest Axel Witsel al na vijf minuten een forse trap op de knie incasseren. De Belgische verdediging, waar Vincent Kompany toch fit geraakt was, werd evenwel nauwelijks op de proef gesteld en bij de eerste Belgische prikjes was het meteen alle hens aan dek bij de Socceroos. Divock Origi draaide heerlijk weg van zijn man en vond met een knappe kruispass Dries Mertens, maar Ryan zat nog met een handje bij diens grondscherende schot.

Even later was het toch raak voor de Rode Duivels. Het was nota bene Steven Defour, de man die door de aanwezige Standard-fans op aardig wat gefluit getrakteerd werd, die de opening vond. Hij was de Australische linksback Jason Davidson te vlug af en legde van aan de achterlijn klaarkijkend af op Kevin De Bruyne, die vanop de rand van de zestien tegen de lat knalde. In de kluts belandde de bal echter bij Dries Mertens, die de bal van quasi op de achterlijn in de stuit met een onwaarschijnlijke boog over Matt Ryan wist binnen te werken. 

Courtois met knappe save

Australië probeerde snel terug te slaan. Leckie pakte Jan Vertonghen op snelheid en kon vanop enkele meters van doel terugleggen, maar Thibaut Courtois lag goed in de weg van de trap van Tim Cahill. De Kangoeroes moesten door de vroege achterstand komen, wat in de kaart speelde van de Rode Duivels. Zo werd het geen slaapverwekkend WK-voetbal, maar een onderhoudende match die snel op en af golfde - met de Belgen wel nog steeds als meest dominante ploeg. Vooral Steven Defour, die in de eerste helft merkelijk lager speelde dan Axel Witsel, en Witsel zelf speelden een sterke wedstrijd. Ook Divock Origi bevestigde al het goede wat hij op het WK had laten zien.

De tweede helft begon hetzelfde als de eerste: met de Australiërs die ziedend naar voren stormden, maar verder dan een heet standje voor het doel van Courtois kwam het niet. Het tempo zakte, de Rode Duivels lieten de teugels even vieren. Tot de bal op het uur via Axel Witsel en Dries Mertens tot bij Kevin De Bruyne belandde. Met twee Australiërs voor zijn neus zette de witte van Drongen een snelle dribbel in, maar Mat Ryan zag de schuiver van De Bruyne centimeters naast de verste paal buiten zoeven.

Witsel viert in het eigen Sclessin

Daarna volgde de gebruikelijke verwarring na een driedubbele wissel aan Belgische kant: Steven Defour kreeg warempel een halve applausvervanging na zijn sterke wedstrijd, ook Kevin Mirallas en Dries Mertens mochten naar de kant. Radja Nainggolan, Adnan Januzaj en Nacer Chadli mochten het laatste halfuur volmaken. Vooral de Antwerpse Indonesiër liet zich met enkele rake tackles in positieve zin opmerken. Hij kon echter niet voorkomen dat de tweede helft verviel in een slaapverwekkende en soms chaotische pot voetbal, eigen aan dit soort van vriendschappelijke interlands.

Alleen Kevin De Bruyne kon nog even voor opwinding zorgen. Met een gemeten balletje binnendoor zette hij Nacer Chadli oog in oog met Ryan, maar de ex-speler van Standard en Twente wachtte te lang met afdrukken en stuitte op Ryan. Maar de Australiërs zaten door hun beste krachten heen en de ruimtes voor de Belgen werden hoe langer hoe groter. Een knappe individuele actie van Nacer Chadli gaf Axel Witsel de ruimte om vanop het maantje op het strafschopgebied uit te halen, en met zijn mindere linker fusilleerde de ex-speler van Standard Ryan: 2-0, de Luikse fans werden gek.

In het slot was Adnan Januzaj na een snelle dribbel en mooi schot nog dicht bij de 3-0, en ook de alomtegenwoordige Nainggolan testte de vuisten van Ryan nog eens. Het zou echter bij 2-0 blijven. Een logische overwinning voor de Rode Duivels, die op Sclessin toch aan klantenbinding gedaan hebben. Het slaapverwekkende voetbal van op het WK lijkt nu al verleden tijd. Jammer dat het nog tot de kwalificatiematch tegen Andorra van 10 oktober moet duren vooraleer we onze voetbaltrots nog eens in actie mogen zien.

Opmerkelijk: De hype rond de Rode Duivels lijkt toch wat te zijn gaan liggen. Sclessin, dat nochtans 20.000 zitjes minder telt dan het Koning Boudewijnstadion waar de Belgen normaliter spelen, raakte niet uitverkocht voor het treffen met de Australiërs.

Belangrijkste fases:

11' Ryan heeft flink wat moeite om een grondscherend schot van Mertens uit zijn doel te ranselen. 

17' Mertens zet de Belgen op voorsprong. Met een stuiterende bal verrast hij doelman Ryan. Goed werk in de fase ervoor van Defour die De Bruyne bediende. De speler van Wolfsburg knalde tegen de lat. In de fase erna kwam de bal bij Mertens die scoorde. 

22' Vrije trap voor België. Dries Mertens zal de bal nemen. Zijn lage vrije trap gaat maar net naast.

23' Een alerte Courtois behoedt ons van de 1-1. Cahill wordt aan het penaltypunt bediend vanop links en knalt op doel. Courtois, die al bijna de andere kant uit was, houdt zijn netten schoon.

25' Vrije trap voor België. Kevin Mirallas zal de bal nemen. De poging van de Everton-speler strandt in de muur. 

26' Nieuwe goede tegenstoot van de Australiërs. Deze keer mag Bresciano aanleggen, maar Lombaerts blokkeert het schot. 

37' De Bruyne lanceert Mertens op links. Diens voorzet richting Mirallas is echter niet precies genoeg. 

41' Na een duel met Alderweireld in de zestien gaat Leckie heel erg makkelijk liggen. De Britse scheidsrechter trapt niet in de val. 

44' De spits van Lille verovert de bal en trapt richting doel. Ryan pakt in twee keer. 

49' Goed werk van Cahill, die de bal opzij tikt van aan de achterlijn. Lombaerts kan de bal ontzetten. 

52' Vrije trap voor Australië. Mark Bresciano zal de bal nemen. Vanop een goeie twintig meter knalt Bresciano richting doel. Zijn vallende bal valt niet tijdig genoeg. 

58' Mertens, die door Mirallas werd bediend, snijdt naar binnen en trapt met rechts richting doel. Ryan ondervindt weinig problemen om de bal te pakken. 

59' Goeie tegenstoot van de Belgen. Het schot van De Bruyne gaat voorlangs. 

71' Opeens staat Chadli oog in oog met Ryan. Hij gaat voor eigen succes, maar Ryan is bij de pinken. Afleggen op Origi was misschien een betere optie. Het moest wel snel gaan. 

76' Witsel verdubbelt, op aangeven van Chadli, de voorsprong. Chadli legt de bal af voor Witsel. Die scoort van aan de rand van de zestien met een knappe trap. 

83' Nieuwe goeie actie van Chadli op links. Deze keer bedient hij Nainggolan. Zijn schot op doel is te zwak om Ryan te verontrusten. 

83' Ryan onderscheidt zich op een doelpoging van Januzaj. 

86' Een vluchtschot van linksachter Davidson waait een paar meter over het doel van Courtois, die in de tweede helft zo goed als werkloos is. 

  • Bekijk hier de basiselftallen.
    Beleef de match hier opnieuw van fase tot fase.
     

Meer voetbalnieuws