Echtgenote Trabelsi wil Turtelboom voor de rechter slepen

Foto: Belga

Echtgenote Trabelsi wil Turtelboom voor de rechter slepen

Print

De echtgenote van terrorist Nizar Trabelsi wil een strafrechtelijke zaak aanspannen tegen Annemie Turtelboom, zo heeft de Franstalige mensenrechtenorganisatie La Ligue des droits de l’homme gemeld. Turtelboom was minister van Justitie op het moment dat de Tunesiër werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Asma Berrou heeft zich voorgenomen om een zaak aan te spannen tegen de vroegere federale minister van Justitie op grond van “aanvallen op grondwettelijke rechten, het misbruik van gezag en samenspanning van ambtenaren”, zo stelt de organisatie. De advocaat van de echtgenote, Christophe Marchand, bevestigt het bericht.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft donderdag geoordeeld dat België zich schuldig heeft gemaakt aan de onmenselijke behandeling van Trabelsi. De Tunesiër werd in België veroordeeld tot tien jaar cel voor terrorisme en daarna uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij een levenslange celstraf riskeert zonder uitzicht op vrijlating of herziening van de straf. Bovendien had het Europees Hof gevraagd te wachten met de uitlevering in afwachting van de uitspraak, een verzoek dat België negeerde.

Amnesty International begroet het arrest en eist dat de volgende regering er gevolg aan geeft. “Door de procedureregels te schenden die stellen dat in dergelijke gevallen de uitlevering niet wordt uitgevoerd tot het Hof een uitspraak ten gronde heeft gedaan, wist België dat het veroordeeld zou worden”, stelt directeur Philippe Hensmans van de Franstalige vleugel van Amnesty.

.

Nu in het nieuws