Reconstructie bevrijding aan bruggen in Boom

De bevrijding van Boom, nu 70 jaar geleden, wordt met een historische reconstructie nog eens overgedaan ter hoogte van de Boomse bruggen. In het centrum kan u militaire voertuigen bewonderen, een bezoek brengen aan een kampement of kuieren over de braderij. De historische reconstructie gebeurt opnieuw door een voorhoede van de Britse troepen, volgens het plan van Robert Vekemans. "Deze burger wachtte destijds in Willebroek de voorhoede van de Britse troepen op. Robert Vekemans kende als ingenieur de waterlopen als zijn broekzak en ontvouwde zijn plannen aan de Britten. Die stemden in en zo zijn dankzij dit optreden op een snelle en slinkse wijze de bruggen van Boom heroverd. Hierdoor konden de Britten hun opmars verder zetten en diezelfde 4de september al een deel van Antwerpen en de Antwerpse haveninstallaties op de Duitsers veroveren. Leuk is wel dat de zoon van Robert Vekemans, Etienne Vekemans die in de buurt van Parijs woont, speciaal naar hier komt om net als zijn vader toen, de Britse troepen van het Britse 3th Royal Tank Regiment de weg te wijzen", zegt cultuurfunctionaris Alex Ramael, die de activiteiten coördineert.

Er zullen niet allen Britse troepen maar ook Duitse Wehrmachtsoldaten zijn.

De Britse troepen voeren oa. met twee tanks de aanval op de Duitsers uit. De eerste legeractiviteit begint al rond 9.30ur waar Duitse wehrmachtsoldaten in het centrum van Boom te zien zijn en interactief met de burgers omgaan.

Vanaf 10.30 uur bezetten ze de brug is rond 11 uur start het bevrijdingsscenario daar. De hele schermutseling duurt een uurtje, tot iets over twaalf uur. Nadien gaat het in colonne naar de Heldenplaats waar een plechtigheid plaats vindt. Herbert Flack houdt er een korte monoloog, ook als eerbetoon aan zijn vorig jaar overleden vader John Flack die met de Britse troepen in Boom belandde. Ook Frank Early de zoon van Jim Early, eveneens een Britse oud-strijder van WOII, zal de honneurs voor zijn vader waarnemen, al bestaat de kans dat deze kranige oud-strijder alsnog aanwezig zal zijn. Dit officiële gedeelte is rond 13.30 u afgelopen.

Bevrijding in feest

In de namiddag is er braderij. De winkeliers hebben hun winkels naar het bevrijdingsthema aangepast. In de tuin van de Dekenij in de Hoogstraat, is een kampement van de Duitsers en van de Engelse soldaten te bekijken. "Ook het verzet heeft er een plaats gekregen en schuin er tegenover bevindt zich in een leegstaand winkelpand, Hoogstraat 7, een authentiek US Fields Hospital. In vershillende centrumstraten kan u niet alleen Britse tanks en legervoertuigen, maar ook die van Amerikaanse makelij bewonderen," weet Alex Ramael. Op de markt is er muzikale animatie met de Army Stars, Tina Grace en de Simacon Band van 14u tot 18u. In de tuin van de Dekenij heeft 's avonds van 20u tot 24 uur een dansavond plaats met muziek van de dertiger, veertiger en vijftiger jaren. Jan BOEY www.boom.be

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio