Heraanleg kruispunt Ring nadert

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) organiseerde een infovergadering over de herinrichting van het kruispunt van de Ring (R16) met de Mechelsesteenweg (N14) in Lier. Zeker 250 mensen kwamen luisteren.

De voorbereidende werkzaamheden zijn al een tijdje aan de gang, maar op maandag 6 oktober is het dan eindelijk zover. Dan start aannemer VBG/Colas met de ondertunneling van een van de zwartste kruispunten van Vlaanderen.

"De aannemer gebruikt de zogenaamde wanddakmethode die een gigantische tijdsbesparing oplevert. Hij zal de grond tot twee meter diep afgraven, vervolgens de tunnelwanden bouwen en dan de dakplaat van de tunnel storten.

Daarna, in het voorjaar van 2015, legt hij alles weer dicht", zegt projectleider Lieven Desmidt.

"De tweede fase begint na de plaatsing van de dakplaat en bestaat uit de heraanleg van de Mechelsesteenweg. Die pakken we eerst aan vanaf het militaire kerkhof tot aan de Ring, daarna het stuk van de Ring tot aan de Lintsesteenweg en vervolgens de Mechelsesteenweg langs de kant van het stadscentrum."

"Gelijktijdig voert de aannemer fase 3 uit. Hierbij graaf hij de grond voor de tunnel uit en legt hij de bodemplaat van de tunnel. Het is de bedoeling om de tunnel tegen eind 2015 in gebruik te nemen. De vierde en laatste fase bestaat uit het afwerken van de parallelwegen en de Ring. Tegen Kerstmis 2016 zou alles achter de rug moeten zijn."

Tijdens de werkzaamheden kan het autoverkeer via parallelwegen de Ring blijven gebruiken. De verkeerslichten verdwijnen en het verkeer rijdt als op een rotonde rond de werf. Ook de verkeerslichten op het kruispunt met de Lintsesteenweg verdwijnen. Plaatselijk verkeer van de Ring richting Duffel moet via de Lintsesteenweg en de Oud-Strijderslaan. Doorgaand verkeer naar Duffel moet de omleiding via de Waversesteenweg (N108) volgen die nu al van kracht is.

Lees meer in de vrijdagkrant van Gazet van Antwerpen, editie Zuid

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio