© Joren De Weerdt

Wegpolitie houdt grote flitsactie bij wegenwerken

De federale politie houdt donderdag een grootschalige, maandenlang voorbereide controleactie aan werfzones van wegenwerken verspreid over het hele land. De flitsacties gaan nog door tot 21 uur ’s avonds.

jva

In totaal is de federale wegpolitie donderdag met zowat negentig agenten aanwezig op dertien locaties waar ingrijpende wegenwerken aan de gang zijn. De controles vinden plaats van 8 tot 21 uur, de resultaten zullen in de loop van vrijdag bekendgemaakt worden.

‘De eerste indicaties zijn in ieder geval wel dat de bestuurders zich beter aan de snelheidsbeperkingen bij werven houden dan men zou verwachten’, stelt hoofdcommissaris Kristof De Pauw, die de actie in de provincie Antwerpen mee organiseert. ‘Mogelijk valt dat te verklaren door de verbeterde signalisatie, die nu ook vaak je effectieve snelheid toont wanneer je langsrijdt. Dat maakt bestuurders nog meer bewust. Daarnaast is er op vele plaatsen natuurlijk ook repressieve snelheidsbeperking door bijvoorbeeld versmalde rijstroken.’

‘Zo zichtbaar mogelijk’

De controleactie wordt donderdag zo zichtbaar mogelijk gehouden, zodat bestuurders de pakkans bij hun eventuele snelheidsovertredingen zo hoog mogelijk inschatten. De snelheidscontroles worden bovendien zoveel mogelijk gecombineerd met onmiddellijke interceptie achteraf, zodat overtreders meteen met hun daden geconfronteerd kunnen worden. Dat moet een maximaal ontradend en sensibiliserend effect hebben, aldus de politie.

Dat de actie specifiek op wegenwerken gericht is, heeft onder meer te maken met de veiligheidsrisico’s die arbeiders er lopen en met de grote mobiliteitsproblemen die een ongeval door overdreven snelheid met zich kan meebrengen in een werfzone. ‘Wegenwerken brengen meestal minder en/of versmalde rijstroken met zich mee’, zegt De Pauw. ‘Als er dan iets misloopt, is de verkeerschaos meteen des te groter.’

Extra flitscontroles bij wegenwerken

De federale wegpolitie heeft vandaag massaal flitscontroles uitgevoerd ter hoogte van werven en wegwerkzaamheden. Vanaf 8 uur vanochtend werden op meerdere locaties controleacties uitgevoerd. Bovendien gaan de acties nog door tot 21 uur vanavond.

Nu in het nieuws