Boonen strandt op tweede plek in Vuelta, Degenkolb wint

Print

De Duitser John Degenkolb heeft zijn derde zege behaald in deze Vuelta. Na 166 kilometer rondjes draaien rond de stad Logroño toonde hij zich in de twaalfde etappe de snelste van het ganse pak. Tom Boonen strandde op de tweede stek. Alberto Contador blijft leider.

Wielrennen op Sportwereld.be

Het peloton reed vandaag acht rondjes van 21 kilometer rond Logroño, stad van de Rioja-wijn. De omloop was biljartvlak en garandeerde een sprintaankomst.

De vlag bij de start was echter amper naar beneden toen Matthias Krizek op avontuur trok. De Oostenrijker van Cannondale kreeg meteen een vrijgeleide van het peloton maar moest de klus een ganse dag alleen zien te klaren. Zijn maximale voorsprong bedroeg bijna tien minuten maar de spurtersploegen hielden de voorsprong makkelijk onder controle, de overige renners namen een snipperdag.

Het leverde een saai criterium op in en rond Logroño, enkel de twee tussensprints leverde (een beetje) spektakel op. Daar gooide Nacer Bouhanni (FDJ) telkens zijn troeven op tafel en de Fransman naderde zo in de strijd om de groene trui op leider John Degenkolb (GIA).

Boonen in het wiel

Krizek werd uiteindelijk ingerekend op twaalf kilometer van de streep en na 150 kilometer aan het front. Zo kregen we de aangekondigde massasprint. Daarin was groene trui John Degenkolb oppermachtig, Tom Boonen zat in zijn wiel maar geraakte er nooit over en werd tweede. Jasper Stuyven werd tweede Belg op de negende plaats. Twee jaar geleden vond precies dezelfde etappe plaats en toen troefde Degenkolb ook al Danielle Bennati af in een massaspurt.

In de slotkilometers was er nog een grote breuk in het peloton na een valpartij, waardoor er gespurt werd met een uitgedund groepje. Zo was er van Bouhanni in de spurt geen spoor meer, ondermeer ook Nikolas Maes was één van de slachtoffers van de massale val.

Morgen/vrijdag staat de dertiende rit op het programma, tussen Belorado en Obregón/Parque de Cabárceno (188,7 km).

Uitslag:

  1. John Degenkolb (Giant)
  2. Tom Boonen (Omega Pharma - Quick-Step)
  3. Jacopo Guarnieri (Astana)
  4. Peter Sagan (Cannondale)
  5. Maximiliano Richeze (Lampre)
  6. Yannick Martinez (Europcar)
  7. Lloyd Mondory (AG2R)
  8. Fabian Cancellara (Trek)
  9. Jasper Stuyven (Trek)
  10. Guillaume Boivin (Cannondale)

Stand:

1. Alberto Contador (Spa/TCS) de 1814,1 km in 44u38:56 (gem. 40.63 km/u)
2. Alejandro Valverde (Spa/MOV) op 0:24
3. Rigoberto Uran (Col/OPQ) 01:12
4. Chris Froome (GBr/SKY) 01:24
5. Samuel Sanchez (Spa/BMC) 01:52
6. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) 01:55
7. Fabio Aru (Ita/AST) 02:17
8. Winner Anacona (Col/LAM) 02:26
9. Robert Gesink (Ned/BEL) 02:59
10. Damiano Caruso (Ita/CAN) 03:55

Meer sportnieuws