Ex-strijder: “IS verovert eerst Arabische wereld, en gaat nadien naar andere landen”

Foto: CNN

Ex-strijder: “IS verovert eerst Arabische wereld, en gaat nadien naar andere landen”

Print

De Islamitische Staat (IS) zal niet stoppen eens ze een islamstaat hebben geïnstalleerd in de Arabische wereld. “Daarna gaat IS naar andere landen.” Dat vertelt een voormalige IS-strijder aan CNN

De twintiger ontvluchtte twee weken geleden de Syrische stad Raqqa, waar IS een schrikbewind hebben geïnstalleerd. Winkeliers die hun zaak niet sluiten tijdens de gebedsmomenten worden in elkaar geslagen en vrouwen die geen niqab dragen worden er gegeseld. De ex-strijder verliet het IS-bolwerk omdat de militanten volgens hem “onrecht verspreiden in de naam van rechtvaardigheid”.

Over de onthoofdingen, die gepleegd werden door IS-beulen met een Brits accent, verklaart de jongeman dat het doel daarvan is “het idee te verspreiden dat een Europeaan of een westerling Amerikanen kan executeren”. “Door hun westerse leden naar voor te schuiven willen ze andere buitenlanders aantrekken en het gevoel geven dat ze thuishoren bij IS. Van zodra die mensen zich bij IS voegen, beschouwen ze mensen in hun thuisland als goddelozen. Als ze de kans krijgen, zullen ze aanslagen plegen. Een land van ongelovigen moet immers bestreden worden. Veiligheidsmaatregelen in hun thuislanden bemoeilijken dat, maar hoe lang nog?”.

In de reportage wordt tot slot een voorbeeld gegeven van de krachtige indoctrinatiemachine die IS is geworden. Zelfs jonge kinderen praten alsof ze zo aan de jihad willen beginnen. “Filosofie is verboden, dat hebben ze afgeschaft omdat ze het beschouwen als een vorm van godslastering. Heel wat vakken zijn geschrapt, zoals muziek en sport”, aldus de ex-strijder van IS.

Bekijk de reportage van CNN:

Nu in het nieuws