Ruim 13 procent appelteelt wordt niet geoogst

Ruim 13 procent appelteelt wordt niet geoogst

Print

Van de 7.074 hectare appelteelt in Vlaanderen is 930 hectare of omgerekend 13,14 procent aangemeld om niet te oogsten. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege donderdag bekendgemaakt.

Voor het niet-oogsten van de appels komen de getroffen fruitboeren in aanmerking voor een compensatie na het Russische exportverbod op groenten en fruit.

Na compensaties voor perentelers die niet oogsten, maakte minister Schauvliege eerder deze week bekend dat ook telers van appels en bepaalde groentetelers in aanmerking komen voor ondersteuning wanneer ze niet oogsten.

'Telers die aangesloten zijn bij een producentenorganisatie ontvangen 5.474 euro per niet-geoogste hectare, telers die niet zijn aangesloten ontvangen 2.737 euro per niet-geoogste hectare', aldus Schauvliege. De totale omvang van de Europese steunmaatregel aan de appeltelers bedraagt 3,8 miljoen euro.

'De effectieve toekenning van de steun is onderworpen aan een dubbele controle door de Vlaamse overheid, zowel vooraf als achteraf', luidt het.

Nu in het nieuws