Hove herdenkt Eerste Wereldoorlog met uitgebreid programma

Print
Hove - De gemeentelijke cultuurdienst organiseert samen met een aantal lokale cultuurverenigingen een zeer uitgebreide herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Op het programma staan een tentoonstelling, een academische zitting, een theaterprogramma en een aantal plechtigheden.

Het startschot wordt gegeven op vrijdag 12 september, gelijktijdig met de opening van het cultureel weekend. Om 20 uur wordt in zaal Prinsenhof het programma toegelicht. Op vrijdag 26 september organiseert de heemkundige kring De Markgraaf en KNSB een academische zitting in het Prinsenhof (20 uur).

Van zaterdag 27 september tot zondag 5 oktober loopt de tentoonstelling 'Hove en WOI' in De Markgraaf. Organisatoren zijn de Heemkundige Kring, verzamelaarsclub Hofila en het Davidsfonds. In zaal 2 van De Markgraaf toont Hofila postzegels over het thema 'Oorlog en vrede'. De verzamelaarsclub laat ook postkaarten en historische documenten zien over de Eerste Wereldoorlog.

Nogal wat postkaarten herinneren aan de gevolgen van de oorlog voor Hove zelf, zoals het gebombardeerde Hoveberg en de door de Belgische genie opgeblazen windmolen van Hove. Documenten bevatten inlichtingen over censuur, ook de Duitse censuur in de Gevaertfabriek.

Op zaterdag 4 oktober kan je op het Sint-Laureysplein de bus Via Dolorosa instappen. Deze bus geeft een concreet beeld van het leed van de soldaten.

Op dinsdag 11 november kan je gaan kijken naar het theaterprogramma 'Menschen in den Grooten Oorlog' door Tine Ruysschaert en Bart Cafmeyer in De Markgraaf (11.45 u.). De Heemkundig Kring werkt ook aan de uitgave van het boek 'Hove en WOI'.

LUDWIG VAN GELDER

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio