© REUTERS

Rasmussen: ‘Navo zou Iraaks verzoek om hulp ernstig overwegen’

De Navo zou een Iraaks verzoek om hulp in de strijd tegen de extremistische groepering Islamitische Staat (IS) ernstig in overweging nemen. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen verklaard bij zijn aankomst in Newport, waar een tweedaagse top van de verdragsorganisatie van start gaat.

‘Ik ben er zeker van dat, indien de Iraakse regering een verzoek zou sturen voor Navo-bijstand, dit ernstig zou worden overwogen door de Navo-lidstaten’, stelde Rasmussen, die aan zijn laatste Navo-top als secretaris-generaal begint.

‘Ik geloof dat de internationale gemeenschap in haar geheel een plicht heeft Islamitische Staat een halt toe te roepen.’

De Navo leidde tussen 2004 en eind 2011 een opleidingsmissie van het Iraakse leger. De alliantie moest die stopzetten omdat haar mandaat afliep en er geen akkoord werd bereikt met de regering in Bagdad over het juridisch statuut van het Navo-personeel in Irak.

Crisis Oekraïne

Een groot deel van de aandacht zal donderdag naar de Oekraïense crisis gaan. Voor Rasmussen zaait de ‘Russische betrokkenheid’ in het oosten van Oekraïne ‘twijfel over de echte wil van Rusland om tot een staakt-het-vuren te komen’.

De Russische president Vladimir Poetin schoof woensdag een zevenpuntenplan naar voren om het conflict op te lossen. Rasmussen zei donderdag elke inspanning om tot een oplossing te komen, te verwelkomen. ‘Maar wat telt, is wat er echt op het terrein gebeurt. En we blijven, jammer genoeg, een Russische betrokkenheid zien in de destabilisering van de toestand in Oekraïne’, voegde hij er aan toe.

Pacifistische oplossing

‘Wij blijven Rusland oproepen zijn troepen terug te trekken, de aanhoudende stroom wapens naar Oekraïne en steun aan de gewapende rebellen te onderbreken’, ging Rasmussen voort. ‘Dat zou echt een inspanning zijn om een pacifistische oplossing mogelijk te maken.’

Begin deze namiddag staat op de top in Wales een ontmoeting geprogrammeerd tussen de Oekraïense premier Petro Porosjenko en de Amerikaanse, Duitse, Franse, Britse en Italiaanse leiders. Later volgt een commissie Navo-Oekraïne, met de staats- en regeringsleiders van de 28 lidstaten en Porosjenko.

Nu in het nieuws