© BELGA

Politicoloog Hendrik Vos: 'Juncker geeft Thyssen geen kleine portefeuille'

De voordracht van Marianne Thyssen als Europees commissaris is een cadeau met een strik rond voor Jean-Claude Juncker, de volgende Commissievoorzitter.

'Hij kan het zich nu niet permitteren om Thyssen een kleine portefeuille te geven', zegt Hendrik Vos, politicoloog aan de UGent.

bar

In de veronderstelling dat Roemenië ook een vrouw stuurt komt Juncker met Thyssen er bij aan negen vrouwelijke commissarissen. Dat is even veel als in de Commissie-Barroso. En dat aantal heeft Juncker nodig om geen risico te lopen in het Europees Parlement. Bovendien zijn Juncker en Thyssen vertrouwelingen van elkaar. Van bij het begin verdedigde Thyssen de campagne van Juncker om ‘Spitzenkandidat’ te worden namens de EVP. Tijdens de verkiezingscampagne trokken ze samen op in België.

Officieel luidt het dat er geen ­specifieke portefeuille beloofd is aan Thyssen. Dat kan ook moeilijk, want Juncker voerde vandaag nog de laatste ‘sollicitatiegesprekken’ met de kandidaat-commissarissen – onder wie de Belgische. Toch denkt Hendrik Vos dat Thyssen een belangrijke portefeuille zal krijgen. 'Nadat Juncker het voorbije weekend dreigende taal sprak, kan hij het zich nu niet permitteren om Thyssen een kleine portefeuille te geven', zei de politicoloog in 'Vandaag' op Radio 1.

Volgens Vos zijn de kandidaat-eurocommissarissen van alle landen kleppers: 'Er zijn heel wat ex-premiers en ex-europarlementsleden bij, wat maakt dat zij vaak al heel wat ervaring met Europa hebben', zei hij in 'Vandaag' op Radio 1. Thyssen hoort volgens hem zeker in dat rijtje thuis: 'Zij heeft in het Europees Parlement haar pluimen verdiend: onder andere in het dossier in verband met het bankentoezicht kon zij haar stempel drukken.'

Zo'n grote portefeuille zou mededinging of concurrentiebeleid kunnen zijn. 'Mededinging is een portefeuille waar nog geen vaste naam op zit, dus de kans is reeël dat Thyssen die portefeuille zou krijgen.'

Nu in het nieuws