Rente op spaarboekjes zal dalen door rentedaling Europese Centrale Bank

Foto: AP

Rente op spaarboekjes zal dalen door rentedaling Europese Centrale Bank

Print

Het belangrijkste rentetarief van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat nog verder omlaag, tot nog nauwelijks 0,05 procent. De beslissing van voorzitter Mario Draghi komt vrij onverwacht, en zal quasi zeker leiden tot een verdere verlaging van de spaarrente.

Bedoeling is om met de renteverlaging de inflatie aan te wakkeren, en zo de economie een duw in de rug te geven. De beslissing lijkt het vertrouwen bij de beleggers alvast aan te wakkeren. Meteen na de melding stijgen de Europese beurzen, en daalt de euro ten opzichte van de dollar, wat goed is voor de export.

Waarnemers hadden er weliswaar op gerekend dat Draghi maatregelen zou aankondigen om via het monetair beleid de economie te ondersteunen, maar een renteverlaging was door de meesten niet verwacht. Sinds de vorige verlaging enkele maanden terug was het belangrijkste tarief om geld te lenen bij de ECB al gezakt tot 0,15 procent. Door daar nu nog eens 10 basispunten vanaf te doen, blijft er quasi niets meer over. Dat komt erop neer dat de banken bijna gratis geld kunnen lenen bij de ECB.

De bedoeling daarvan is dat de banken ook makkelijker geld uitlenen aan bedrijven, wat het economisch herstel ten goede moet komen. Een tweede gevolg is dat de banken goedkoper kunnen lenen bij de ECB dan aan de spaarders. Dus gaat de rente op de spaarboekjes omlaag. Mensen zijn daardoor minder geneigd te sparen, en geven hun geld uit, wat ook de groei ten goede komt.

.

Nu in het nieuws