© BELGA

© belga

1/2

Thyssen: “Heb me nooit de rivaal gevoeld van Kris”

Marianne Thyssen is CD&V-voorzitter Wouter Beke, formateur Kris Peeters en haar partij “heel erg dankbaar” dat die volop gekozen hebben voor haar als eurocommissaris. Vooral ook omdat Peeters daarom het premierschap door zijn vingers ziet glippen. “Ik begrijp dat het geen evidente keuze was”, bedankte ze hem op een persconferentie.

Thyssen is “heel blij” met de kans. “Ik zal me de komende vijf jaar nog meer inzetten voor Europa. Samen met de rest van de Commissie zal ik hard werken om het vertrouwen van de mensen in Europa terug te winnen.”

Welke portefeuille ze in handen krijgt, weet Thyssen naar eigen zeggen nog niet. “Alles wat daarover nu al de ronde doet, is pure speculatie”, onderstreepte ze. Allicht zal de kwestie wel aan bod komen wanneer ze later op de dag langsgaat bij inkomend Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

‘Gehoopt dat beide functies zouden kunnen’

Rivaliteit tussen haar en Peeters voelde Thyssen de voorbije weken naar eigen zeggen niet. “Ik heb me nooit de rivaal van Kris gevoeld”, benadrukte ze. “Zelf ging ik er niet van uit dat het ik of hij was. Ik heb altijd gehoopt dat het allebei zou kunnen.” Vanuit CD&V voelde ze zich alvast volop gesteund. “Als ik al getwijfeld heb, was het over de haalbaarheid. Dat is altijd het lot van iemand die voor zo’n functie gaat.”

Juncker zit aan acht vrouwen

Wie alvast heel blij is met de voordracht van Thyssen is inkomend Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. “Naar de mening van mijnheer Juncker is de voordracht van Marianne Thyssen een uitstekende keuze”, aldus zijn woordvoerster.

Op concrete vragen over de portefeuille die Thyssen kan krijgen, wilde woordvoerster Natasha Bertaud niet ingaan. Juncker heeft later op de dag een onderhoud met Thyssen, “daarna beslist hij over de bevoegdheidsverdeling”. Bertaud herhaalde dat tegen volgende week bekend moet zijn welke commissaris waarvoor bevoegd wordt.

Met de voordracht van Thyssen zal de Commissie-Juncker al minstens acht vrouwen tellen. Het Europees Parlement, dat groen licht moet geven aan de Commissie in haar geheel voor ze aan de slag kan, wil minstens negen vrouwen. Juncker kijkt nu naar Roemenië, waar twee namen circuleren als kandidaat-commissaris: uittredend landbouwcommissaris Dacian Ciolos en Corina Cretu, die als vicevoorzitster in het Europees Parlement zetelt.

Wie van die twee het uiteindelijk wordt, kon of wou Bertaud evenmin kwijt. “Vandaag heeft Jean-Claude Juncker een onderhoud met de kandidaat of kandidate van Roemenië voor de Europese Commissie.” Afwachten welke naam straks aan de oppervlakte komt dus.

Nu in het nieuws