Drugsproces familie Aquino voor week stilgelegd

Foto: NB

Openbaar aanklager eist 15 jaar cel voor Aquino’s

Drugsproces familie Aquino voor week stilgelegd

Print
Hasselt / Maasmechelen - Het proces tegen de Limburgs-Italiaanse familie Aquino is voor een week stilgelegd. De verdediging heeft een klacht ingediend tegen de speurders van het onderzoek en het federale parket wegens ongeoorloofde onderzoeksmethoden. De advocaten van de verdediging waren donderdag op het proces in Hasselt aan het woord gekomen.

Het proces wordt tot volgende week donderdag geschorst zodat iedereen de tijd krijgt om de documenten die donderdag op het proces waren neergelegd, ten gronde te bestuderen.

De familie Aquino staat in Hasselt terecht voor de smokkel van drie ton cocaïne. Het gaat om ‘s lands grootste drugszaak ooit, maar de familie schakelde een batterij aan topadvocaten in om er voor te zorgen dat Antonio, Silvio, Lucio, Giancarlo, Mario en Mano Aquino – de Vlaamse Soprano’s – als vrije mannen terug naar Maasmechelen kunnen. Jef Vermassen, Hans Rieder, Sven Mary, Walter Van Steenbrugge, Philip Daeninck, Pieter Helsen, Pol Vandemeulebroucke, Raf Verstraeten, ... allemaal zijn ze erbij.

‘Pv opgesteld door bedriegers’

Sven Mary en Jef Vermassen kwamen donderdagmiddag eerst aan de beurt. Volgens hen berust de vergaarde bewijsvoering van het openbaar ministerie op een vals pv en ‘indianenverhalen’.

Het is nu pas officieel dat de advocaten van de Aquino’s daadwerkelijk een klacht met burgerlijke partijstelling hebben ingediend tegen de speurders van het onderzoek. Volgens Sven Mary is het hele onderzoek gebaseerd op een pv dat is opgesteld over de samenwerking tussen de Aquino’s en een zeker Mr. X voor het opzetten van drugstransporten via Spanje. In het pv staat dat de contactpersoon niet kon geïdentificeerd worden, terwijl Mary beweert dat het infiltrant van de politie was.

‘Diegenen die dit pv hebben opgesteld, zijn dus bedriegers’, aldus Mary, die de belangen verdedigt van Silvio Aquino en diens vrouw. ‘Er is valsheid in geschrifte gepleegd. Ik denk niet dat de rechtbank dus objectief kan oordelen over een dossier waar onwaarheden instaan.’

Indianenverhalen

Jef Vermassen, die de andere hoofdbeklaagde Raf Aquino en zijn vrouw verdedigt, stelt eveneens dat het dossier met haken en ogen aan elkaar hangt. ‘Dit dossier is opgesteld door cowboys die zich niets van de wet aantrekken’, aldus Vermassen. ‘Het staat vol met indianenverhalen. Volgens de wet mag een onderzoek alleen gebeuren als er concrete verdachten zijn, terwijl men hier in het wilde weg naar onbekenden is gaan zoeken. We moeten dus zeggen dat dit onderzoek compleet nietig is.’

Vermassen beseft dat hij door deze zaak aan te kaarten justitie in een slecht daglicht plaatst, maar hij zegt dat het nodig is om de mistoestanden uit te klaren. 'De politie heeft samengewerkt met een crimineel. Dat is complete misleiding van de rechtbank en de advocatuur,' vertelt de pleiter aan VTM. 'Wat wij nu doen, is eigenlijk de taak van het openbaar ministerie. Zij hebben een burgerinfiltrant voor hen laten werken en dat kan niet door de beugel.'

72 miljoen euro

De openbaar aanklager had eerder de maximumstraf van 15 jaar cel gevraagd voor Antonio ‘Rafke’ Aquino en zijn broer Silvio. Ook voor de rest van de bende worden zware celstraffen geëist. Naast de celstraffen vraagt het OM ook de verbeurdverklaring van het geld dat de familie verdiende met de drugstransporten. Het gaat om maar liefst 72 miljoen euro. De Aquino’s riskeren ook een hotel in Slovakije kwijt te spelen. Dat zou aangekocht zijn met misdaadgeld.

.

Nu in het nieuws