© © Planckendael

© © Planckendael

© © Planckendael

© © Planckendael

© © Planckendael

© © Planckendael

© © Planckendael

1 / 7

Planckendael helpt opnieuw monniksgieren uit te zetten in Frankrijk (video)

Zaterdag 6 september is internationale dag van de gier. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de bedreigingen van de gieren wereldwijd. Planckendael runt het Europees kweekprogramma en begeleidde half augustus een uitzetexpeditie van twee monniksgieren in de Verdon (Frankrijk).

DoRo

Ze zijn geboren in een zoo in Frankrijk maar kregen onlangs de vrijheid in de streek van de Verdon in het zuidoosten van Frankrijk. Monniksgieren Monaco en Lucie zijn een voorbeeld van de goede kweek van deze bedreigde vogels in zoos.

Marleen Huyghe is als Europees coördinator van deze vogels en curator vogels in Planckendael en ZOO Antwerpen heel trots op de goede kweekresultaten. Van de elf kuikens die dit jaar in Europese zoos het levenslicht zagen, werden er acht groot, een indirect resultaat van de datingvolière in Planckendael. Voor het eerst krijgen de uitgezette roofvogels een zender mee.

Datingvolière

In Planckendael krijgen jonge monniksgieren uit verschillende dierentuinen de kans om hun ideale partner uit te zoeken. Goede, vrijwillige koppelvorming blijkt namelijk cruciaal om gezonde kuikens voort te brengen. Klikt het tussen twee dieren, dan is de kans op bevruchte eieren reëel. Van zodra de roofvogels hier een geschikte partner gekozen hebben, krijgen de koppels een plaats in een zoo in Europa om in alle rust te kweken en hopelijk jongen voort te brengen die dan op hun beurt in Frankrijk of Spanje kunnen rondvliegen in alle vrijheid.

Monaco en Lucie, werden in mei geboren in een Franse zoo. Half augustus waren ze twaalf weken oud. De fase dat ze zelfstandig kunnen eten, maar nog net niet kunnen vliegen. Het ideale moment om hen te verplaatsen en ze een andere plek als hun geboorteplaats te laten inprenten. Op naar het zuiden van Frankrijk dus. Eerst kregen ze een plaats in een volière op de rand van de canyon, goed voor hun eerste vlieglessen.

Jean uit Planckendael

Nog goed nieuws uit de Verdon. Onze eigen Jean, de monniksgier die in 2008 in Planckendael werd geboren en in hetzelfde jaar werd uitgezet in de Verdon, heeft voor het tweede jaar op rij een jong voortgebracht. Zeer speciaal want hij is de enige uitgezette monniksgier die zich tot nu toe voortplant.Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio