© BELGA

Beke: “Dit maakt van Kris Peeters een groot politicus”

CD&V-voorzitter Wouter Beke ontkent donderdagochtend met klem dat hij Kris Peeters heeft moeten “opofferen” om partijgenote Marianne Thyssen eurocommissaris te kunnen maken. “Dat is geen kwestie van opofferen, CD&V gaat voor de inhoud van het akkoord”, reageerde hij na een hele nacht onderhandelen. “Wij zijn niet de grootste partij, dus dan moet je ook een beetje weten wat je plaats is.”

CD&V speelde woensdag hoog spel door in de strijd om de Belgische eurocommissaris plots het premierschap op tafel te gooien. Aanvankelijk werd die zet afgedaan als blufpoker, maar uiteindelijk bleek het de christendemocraten wel degelijk menens. Thyssen mag naar Europa, Peeters wordt geen premier.

“De liberale familie is de grootste politieke familie, dus daar zit een zekere logica in”, verduidelijkte een vermoeide Beke na een hele nacht onderhandelen. “Bovendien is het geen zaak van posten, vooral de inhoud is belangrijk. Wie op welke post zit, is voor ons van ondergeschikt belang.”

Strategisch voordeel

Of wilde CD&V dat premierschap misschien gewoon niet? Zonder premier is het immers makkelijker om binnen de regering en naar de buitenwereld de eigen partijlijn in de verf te zetten. “Het is zowel een strategisch voordeel om de premier te hebben als om hem niet te hebben”, reageerde Beke daarop. “Het is duidelijk dat je niet op dezelfde manier kan wegen als je niet de grootste bent.”

Voor Beke is de rol van Peeters alvast allerminst uitgespeeld. Dat Peeters er volgens hem zelf voor koos om Thyssen te steunen en dus het premierschap te lossen, “maakt hem een groot politicus”, vindt Beke. “Wat mij betreft heeft hij nog een grote toekomst.” Maar eerst is het dus tijd voor inhoud, onderstreepte de CD&V-voorzitter nog.

Nu in het nieuws