© BELGA

Marianne Thyssen: van bakkersdochter tot eurocommissaris

Van bakkersdochter tot eurocommissaris. Het is de opmerkelijke levensloop van Marianne Thyssen, het ‘strenge’ CD&V-kopstuk dat in 2010 ook borstkanker overwon. Een biografie:

Michaël Temmerman

Geboren als Marianne Leonie Petrus Thyssen op 24 juli 1956 in Sint-Gillis-Waas. Ze is afkomstig uit een bakkersfamilie uit Sint-Gillis-Waas, maar woont momenteel in Sint-Joris-Weert. Ze is getrouwd, maar heeft geen kinderen.

Haar hobby’s zijn fietsen, lopen, lezen en reizen.

Studeerde rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar ze professor kerkelijk recht Rik Torfs leerde kennen en in 1979 afstudeerde. Daarna bleef ze nog een tijdje in dienst bij de universiteit als assistent aan de faculteit rechtsgeleerdheid.

Tussen 1980 en 1988 was ze juridisch adviseur bij de Christelijke Middenstands- en Burgervrouwen (het huidige Markant) en het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (het huidige Unizo). Ze is nu nog altijd lid van de raad van bestuur van de vzw Markant.

Haar eerste politieke ervaring deed ze op tussen 1986 en 1988, toen ze juridisch medewerker werd op het kabinet van Wivina Demeester, de toenmalige Staatssecretaris voor Volksgezondheid.

In 1988 werd ze directeur van de studiedienst van Unizo, waar ze onder meer Kris Peeters binnenhaalde. In 1991 was ze ook een tijdje waarnemend secretaris-generaal van de werkgeversorganisatie.

Thyssen verliet Unizo in 1991 om voor de CVP, het latere CD&V, in het Europees Parlement te gaan zitten. Ze volgde er Karel Pinxten op. Een zitje dat ze na 23 jaar trouwens nog altijd bezat. In 1999 werd ze ook aangesteld als Belgisch delegatieleider in de EVP-fractie in Straatsburg, vijf jaar later werd ze vicevoorzitter van de fractie. Leuk om weten: de christendemocrate is ook de voorzitter van de Bierclub van het Europees Parlement.

Ook in de lokale politiek liet ze van zich horen. Tussen 1995 en 2008 was ze gemeenteraadslid in Oud-Heverlee. Tussen 2001 en 2008 was ze er eerste schepen.

In 2008 kwam ze in de spotlights van de nationale politiek te staan toen Kris Peeters en Yves Leterme haar vroegen om Etienne Schouppe op te volgen als voorzitter van de CD&V, toen nog de grootste partij van Vlaanderen. Op 15 mei van dat jaar werd ze met meer dan 96 procent van de stemmen verkozen tot de eerste vrouwelijke voorzitter van de Vlaamse christendemocraten.

Twee jaar later schoven de christendemocraten haar bij de federale verkiezingen naar voren geschoven als lijsttrekker voor de Senaat en kandidaat-premier, maar als partijboegbeeld kon ze niet verhinderen dat de er een verkiezingsnederlaag geleden werd. Op 23 juni, goed twee weken na de verkiezingen, stapte ze op als partijvoorzitter. Ze werd opgevolgd door Wouter Beke.

Thyssen steekt niet onder stoelen of banken dat haar jaren als partijvoorzitter, toen ze haar tijd moest verdelen tussen de Wetstraat 89 en het Europees Parlement, niet de gemakkelijkste periode uit haar loopbaan vormden. Vooral het ontslag van premier Leterme en de CD&V-ministers Inge Vervotte en Jo Vandeurzen in de nasleep van de Fortis-affaire vielen haar zwaar.

Niet veel later werd er borstkanker vastgesteld bij Marianne Thyssen, waardoor ze enkele maanden uit de politieke spotlights verdween.

In de jaren erna liet ze zich vooral gelden in het Europees Parlement, waar ze zich bezighield met de strijd tegen de eurocrisis. Zo ontfermde ze zich onder meer over de hervorming van de Economische Monetaire Unie (EMU) en de invoering van een nieuw Europees bankentoezicht. Ze werkte ook mee aan de totstandkoming van de dienstenrichtlijn (de ‘Bolkesteinrichtlijn’).

Als lid van het Europees Parlement bouwde ze de voorbije twintig jaar een sterke reputatie op het Europese toneel op. Ze staat bekend als streng, maar beschikt altijd over enorm veel dossierkennis. In september 2013 bleek uit gelekte documenten dat tabaksgigant Philip Morris haar beschouwde als ‘een parlementslid waar geen vat op te krijgen was’.

Op 25 mei 2014 raakte ze voor de vijfde opeenvolgende keer rechtstreeks verkozen. De CD&V-lijsttrekster moest met 340.026 voorkeurstemmen alleen Guy Verhofstadt (Open VLD) laten voorgaan.

In augustus van 2014 stelde Marianne Thyssen zich kandidaat om de nieuwe eurocommissaris in de Europese Commissie te worden. Ook de MR- en Open VLD-kopstukken Didier Reynders en Karel De Gucht aasden op de job, maar op 4 september werd besloten dat de functie naar Thyssen zou gaan.

Nu in het nieuws