GAS-boete voor wie fout parkeert in Turnhout

Print
Turnhout -

Wie een autovrije straat inrijdt of zijn wagen fout parkeert in Turnhout, riskeert voortaan een GAS-boete van 55 euro. Het geld van die boetes gaat naar de stadskas.

Turnhout past vanaf 1 september een nieuw Koninklijk Besluit toe. Dat bepaalt dat inbreuken op de verkeerscode inzake stilstaan en parkeren als overlastfenomenen worden beschouwd. Gemeenten die dit opnemen in het reglement van de gemeentelijke administratieve sancties, kunnen overtreders een GAS-boete opleggen. Hetzelfde geldt voor het negeren van de verkeersborden C3 (verboden toegang) en F103 (begin voetgangerszone), op voorwaarde dat een camera met nummerplaatherkenning deze inbreuk heeft vastgesteld.

De opbrengst van penale boetes is voor de staat, de opbrengst van GAS-boetes komt in de stadskas terecht. In Mechelen, dat als eerste gemeente zijn GAS-reglement aanpaste, ramen ze de extra inkomsten op anderhalf miljoen euro per jaar. In Turnhout zou vooral de autovrije noordkant van de Grote Markt veel kunnen opbrengen. Op basis van het aantal overtredingen dat er het voorbije halfjaar is vastgesteld, zou dat ruim 1500 euro per dag zijn.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio