Thyssen wordt eurocommissaris, liberaal wordt premier

Print

Kris Peeters feliciteert Marianne Thyssen Foto: Isopix

Marianne Thyssen wordt de nieuwe Belgische eurocommissaris. Na dagen van speculatie hebben de federale onderhandelaars de knoop doorgehakt. Het akkoord tussen de partijen zou inhouden dat ”iemand uit de liberale familie” de premier mag leveren. Dat zou dan Charles Michel of Didier Reynders van de MR worden.

De gedoodverfde premier Kris Peeters (CD&V) zal dus toch niet naar de Wetstraat 16 verhuizen. “Ik word inderdaad niet de premier, maar ben heel opgetogen dat Marianne Thyssen eurocommissaris kan worden”, bevestigde een vermoeide formateur Peeters donderdagochtend. “Het is een beslissing die ik zelf heb genomen. De top van mijn partij heeft me die kans gegeven, zonder me in de ene of andere richting te duwen.”

Wat dat dan betekent voor zijn eigen politieke toekomst? “Laat ons het erop houden dat ik me de komende dagen en weken zal blijven inzetten voor de onderhandelingen”, aldus Peeters. “Ik blijf samen met Charles Michel formateur tot het ontwerp van regeerakkoord is opgesteld.”

Nu Marianne Thyssen (CD&V) naar de Europese Commissie verhuist, wordt ze in het Europees Parlement opgevolgd door haar partijgenoot Tom Vandenkendelaere (30).

België had aan de nieuwe Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker beloofd dat het tegen uiterlijk vandaag 10 uur een Belgische Commissaris zou aanleveren. Na een hele nacht en ochtend druk onderhandelen kwam er dan net voor de deadline witte rook. Peeters en coformateur Charles Michel (MR) werden om 10u30 verwacht bij de koning voor een tussentijds verslag. Koning Filip vroeg het duo om hun opdracht verder te zetten. Thyssen op haar beurt werd aanvankelijk om 10 uur op afspraak bij Juncker verwacht, maar de ontmoeting is uitgesteld naar later op de dag.

De Wever als tussenpersoon

Bart De Wever (N-VA) fungeerde als tussenpersoon en pendelde een hele nacht lang tussen de onderhandelaars van MR en CD&V.

Woensdag kwam CD&V met het verrassende nieuws dat, indien ze niet zowel de premier als de Europees Commissaris zouden mogen leveren, ze dan voor de tweede post zouden opteren. Klaarblijkelijk viel het MR zwaar om Didier Reynders niet naar Europa te kunnen sturen. Reynders of huidig voorzitter Charles Michel kunnen premier worden. “Ik zal zeker nog niets zeggen over de persoon”, stelde Michel bij het buitengaan duidelijk.

Het is ook niet uitgesloten dat iemand van Open Vld de post krijgt. “De liberale familie bestaat uit twee partijen”, zo hield voorzitster Gwendolyn Rutten zich op de vlakte. Al is Open Vld natuurlijk de kleinste van de vier centrumrechtse partners aan tafel.

Tijd voor inhoud

Eerst is het tijd voor de inhoud, onderstreepte zowat iedereen. Formateurs Peeters en Michel zeiden na afloop dat vannacht ook vooruitgang is geboekt op het vlak van begroting, al valt elders te horen dat toch vooral om de posten gebikkeld is. “Het was een beetje wezenloos om over de begroting te spreken, want er is ook helemaal geen deadline”, liet een insider zich ontvallen.

Sneuvelt De Crem of Geens?

De vier partijen spraken tegelijk af, zo weet een bron, dat de post van Europees commissaris mee in rekening wordt gebracht bij de verdeling van de ministerportefeuilles. Daardoor lijken nog maximum twee ministerposten over te blijven voor CD&V.

Wordt Peeters vicepremier, dan dringt zich dus de keuze op tussen huidig vicepremier Pieter De Crem en financieminister Koen Geens. Die laatste woonde alvast een hele nacht de onderhandelingen bij als rechterhand van Beke. Over een mogelijke uitweg voor wie aan het kortste eind trekt, zoals bijvoorbeeld het Kamervoorzitterschap, is volgens verschillende onderhandelaars nog niets afgesproken, evenmin als over het aantal ministers.

.

Nu in het nieuws