Tips om black-out te vermijden: ‘Laat de kerstverlichting uit’

Foto: archief

Tips om black-out te vermijden: ‘Laat de kerstverlichting uit’

Om te vermijden dat deze winter het licht uitgaat, vraagt de regering dat er zo zuinig mogelijk met elektriciteit wordt omgesprongen. Vandaar de bede aan gezinnen, bedrijven én gemeenten om alle ‘buiten- en decoratieve verlichting’ deze winter achterwege te laten, denk onder meer aan de sfeervolle eindejaars- en kerstverlichting in winkelstraten en bij u thuis.

Minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet (CDH) heeft er nog steeds goede hoop op dat ons land zonder afschakelplan de winter doorkomt, gelet op tal van maat­regelen die intussen zijn ge­nomen. ‘Maar dan moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen, door komende winter zeer zuinig om te springen met elektriciteit’.

Geen decoratie-verlichting

Wathelet had een lang lijstje mee van wat hij een ‘verantwoord energieverbruik’ vindt. Opvallendste punt: het vermijden deze winter van alle decoratieve verlichting. Dat betekent voor bedrijven en gemeentebesturen: zowat alle buitenverlichting en lichtborden, ‘uitgezonderd de veiligheidsverlichting’.

De minister verwacht dus dat de straten er de komende kerst een stuk minder sfeervol bij liggen, en dat zeker de energieverslindende kerstverlichting wordt uitgeschakeld. Maar ook grote lichtreclames ziet de regering liever gedoofd worden, zeker op de piekmomenten.

.

Nu in het nieuws