© GVA

‘Meesterlijke zet van CD&V’

Gisterennamiddag begonnen N-VA, CD&V, Open Vld en MR aan wat heette een ‘cruciale vergadering’ voor de regeringsformatie. De coformateurs Kris Peeters en Charles Michel probeerden een doorbraak te forceren op twee punten: de begroting en de voordracht van een Belgische eurocommissaris.

Vooral Kris Peeters wou kost wat kost een engagement van de vier onderhandelende partijen. Door dinsdag openlijk te stellen dat er donderdagmorgen meer duidelijkheid moest zijn over de ‘levensvatbaarheid’ van de Zweedse coalitie, zette hij alle gesprekspartners onder druk.

Daarbij was het zonneklaar dat Peeters de begroting aan de eurocommissaris koppelde. Hij leek niet bereid een opvolger voor Karel De Gucht aan te duiden zonder dat de vier partijen een principieel akkoord sloten over het budgettaire traject voor de komende jaren.

Tenzij die opvolger Marianne Thyssen heette... Immers, stel dat de onderhandelingen voor de Zweedse coalitie alsnog zouden mislukken, dan heeft CD&V alvast die buit binnen.

Dat scenario leidde gisteren tot een opmerkelijke bocht van de Vlaamse christendemocraten. Zij waren bereid om de post van eerste minister voor Kris Peeters op te offeren voor Marianne Thyssen.

Een grootmoedig gebaar richting de gewezen CVD&Vvoorzitster dat veel goodwill oplevert bij de achterban, maar ook een meesterlijk politiek-tactisch maneuver. Daarmee lag de bal immers in het kamp van de MR, de andere partij die in aanmerking komt voor het premierschap. Iedereen kijkt dan naar Charles Michel. Hij zélf heeft er wel zin in, maar wat moet hij in godsnaam dan met Didier Reynders? Die ziet hij liever niet in zíjn regering verschijnen. Bovendien moet de partij die de eerste minister levert altijd de meeste toegevingen doen. Kan de MR zich dat wel permitteren, als enige Franstalige partij?

Kortom, CD&V heeft de MR flink onder druk gezet door ‘de 16’ los te laten. Charles Michel moest gisteren kleur bekennen. Vindt hij werkelijk dat CD&V niet én de premier én de eurocommissaris kan leveren, dan moet hij zijn verantwoordelijkheid nemen. Het resultaat zou wel eens kunnen zijn dat CD&V alsnog beide posten binnenrijft. Vanmorgen weten we meer.

Door Paul Geudens

Nu in het nieuws