Discussie over eurocommissaris sleept al hele nacht aan

Print

De onderhandelaars van MR, CD&V, N-VA en Open

Vld zitten nog steeds samen om het voorzitterschap van de Kamer in

een poging om een consensus te vinden over de Belgische kandidaat

Europees commissaris die om 10.00 uur zijn opwachting zou moeten maken

bij inkomend commissievoorzitter Juncker. De laatste uren heeft

N-VA-voorzitter Bart De Wever een bemiddelingsrol proberen te spelen met

bilaterale contacten met zijn collega-partijvoorzitters Beke, Michel

en Rutten.

Sinds kort vergaderen de coformateurs en de partijvoorzitters opnieuw samen over zowel de Europees commissaris, het premierschap als de begroting.

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft dinsdagavond een scenario op tafel gelegd waarbij Charles Michel (MR) eerste minister mag worden en Marianne Thyssen (CD&V) Europees commissaris, zo melden verschillende bronnen. Daarmee lijkt de Europese stoelendans plots een hele andere richting uit te gaan dan de voorbije weken. Kris Peeters stemt in met Marianne Thyssen als eurocommissaris, klinkt het in CD&V-kringen.

Peeters voerde de druk op de toekomstige coalitiepartners sinds dinsdag op omdat de co-formateurs vandaag niet met lege handen naar de koning willen gaan. Een akkoord over de grote lijnen van de begroting en de naam van de Europese commissaris moeten volgens hem duidelijk maken of de Zweedse coalitie van liberalen, N-VA en CD&V leefbaar is.

Begroting

De vergadering startte woensdag om 14.00 uur. Tot 23.00 uur werd er vooral gepraat over de begroting. Naar verluidt zou men uitgaan van een evenwicht tegen 2017, terwijl een aantal maatregelen zoals een indexsprong, een meerwaardebelasting en de beperking van de groei in

de gezondheidszorg tot 1,5 procent op tafel liggen. Dinsdag is er al een groot deel van de inspanning voor 2015 afgewerkt en is men woensdag al een eind opgeschoten met de begroting 2016.

Na een vergadering met de partijvoorzitters omstreeks 01.00 uur werd in verschillende samenstellingen verdergewerkt aan een doorbraak. Tot er na 06.30 uur een nieuwe vergadering met zes plaatsvond.Om 10.30 uur worden de coformateurs Kris Peeters en Charles Michel bij koning Filip verwacht voor een verslag. Als de onderhandelingen nog enkele uren aanslepen, kunnen ze rechtstreeks van het Kamervoorzitterschap naar het paleis wandelen door het Warandepark.

.

Nu in het nieuws