© BAM

Financiering Oosterweel dreigt molensteen voor Vlaamse begroting te worden

Moet de Vlaamse regering van Europa de kosten voor Oosterweel opnemen in haar begroting? Die vraag hangt als een donkere wolk boven de financiële meerjarenplanning van Bourgeois I. Want als Oosterweel in de begroting terechtkomt, moet de regering daar miljarden euro aan nieuwe inkomsten tegenover stellen.

JoRo

Volgende week donderdag hebben de toplui van Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) een af - spraak met Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie. Ze hopen alsnog toestemming te krijgen om de Oosterweelverbinding te financieren via de constructie van publiek-private samenwerking (pps) waarbij de opbrengsten van de nv Liefkenshoektunnel zouden worden ingezet. Op die manier hoeven de uitgaven niet te worden opgenomen in de Vlaamse begroting.

Maar op 16 juli formuleerde Eu - rostat heel wat bezwaren tegen die pps-constructie, zoals de instantie dat eerder ook al deed in dossiers voor de bouw van nieuwe scholen en zorgcentra. “Eurostat vindt dat de financiële risico’s in die dossiers vooral bij de overheid liggen en dat die ze dus ook moet opnemen in haar begroting”, zeggen bronnen binnen de regeringspartijen.

Lees meer in de donderdagkrant van Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER