© Siebbi - Wikipedia

Duitse acteur Gottfried John overleden

De in Berlijn geboren Duitse acteur Gottfried John is maandag in de buurt van München aan de gevolgen van kanker overleden, zo meldt de Duitse zender WDR. De acteur met het zeer herkenbare uiterlijk speelde mee in heel wat films van regisseur Rainer Werner Fassbinder. Het grote publiek kent hem als de slechterik in de James Bond-film ‘Goldeneye’.

(kld)

John was een theateracteur die begin jaren zeventig de overstap naar de film maakte. Met Rainer Werner Fassbinder werkte hij verschillende keren samen, onder meer voor de films Despair. Eine Reise ins Licht, Mutter Küsters fährt zum Himmel, Lili Marleen, Die Ehe der Maria Braun en Berlin Alexanderplatz.

Het grote publiek kent hem vooral van zijn optreden als de slechte generaal Arkady Grigorovitsj Oeroemov in de James Bond-prent Goldeneye (1995) en als de niet zo slechte generaal Julius Caesar in Astérix et Obélix contre César.

Karakteracteur John speelde ook in Fedora, de laatste film van Billy Wilder, en het biografische John Rabe uit 2009.

John verhuisde eind vorige eeuw naar ons land en woonde twaalf jaar in het grensdorpje Kelmis. In 2008 trok hij opnieuw de grens over en verhuisde naar de regio München. Daar stierf hij op 72-jarige leeftijd.

NIET TE MISSEN