© AFP

© AP

1 / 2

Ouders die zoon ontvoerden worden niet vervolgd

De twee ouders die hun zieke zoon uit het ziekenhuis ontvoerd hadden omdat ze het niet eens waren met de behandeling die hij daar zou krijgen, worden niet vervolgd. Ze werden maandag opgepakt in Spanje.

Guy Stevens

Brett en Naghmeh King verschenen dinsdag voor de onderzoeksrechter in Spanje. Die besliste dat de ouders van de 5-jarige Ashya niet vervolgd zullen worden voor het ontvoeren van hun zoon uit een Brits ziekenhuis.

De ouders hadden dat gedaan omdat ze het niet eens waren met de medische behandeling die de zieke jongen daar zou krijgen. Zonder medeweten van het verplegend personeel namen ze hun zoon mee naar Frankrijk en vervolgens naar Spanje. In een hotel in het Spaanse Malaga werden ze herkend door enkele personeelsleden omdat de zaak intussen wereldnieuws was geworden. Zij belden de politie, die de ouders vervolgens kon oppakken en de kleine Ashya naar een ziekenhuis kon brengen.

Vader Brett King betwistte in een YouTube-filmpje al eerder dat het om ontvoering ging. ‘We zijn verontrust dat we als ontvoerders omschreven worden in de media’, zei hij daarin.

De Britse premier David Cameron reageerde op Twitter al op de zaak. ‘Ik ben blij dat de ouders van Ashya niet vervolgd zullen worden. Het is belangrijk dat de jongen goede medische zorgen en voldoende liefde van zijn familie krijgt.’