© belga

Defensie: ‘Geen voorkeur voor F-35’

In een persmededeling countert de generale staf van Defensie de stelling als zou er een uitgesproken voorkeur zijn voor de F-35 als vervanger van de verouderde F-16-straaljagers. Dat was deze morgen geopperd door een expert.

frp

Uit een gelekt intern document dat in handen kwam van de VRT, concludeerde een defensiespecialist vanmorgen dat Defensie een uitgesproken voorkeur had voor de Joint Strike Fighter, of F-35. Een rondvraag met de vereisten voor de opvolger van de F-16, die gestuurd is naar vijf vliegtuigbouwers, was zo opgesteld dat de uitkomst alleen maar de F-35 kon zijn, klonk het.

In een mededeling ontkent de generale staf dat ten zeerste: ‘Nergens in het document worden specifieke operationele vereisten vooropgesteld die enige voorkeur voor een bepaalde technische oplossing naar voor schuift’, staat in de persmededeling.

De staf beklemtoont dat het document waarvan sprake als doel heeft ‘relevante informatie zoals technische prestaties en kostprijs te verzamelen over de verschillende mogelijke oplossingen.’ Pas in een volgende fase zullen die mogelijkheden worden opgelijst. Dat zal gebeuren in 2016.

Pas daarna zal de ministerraad zich moeten uitspreken over wie uiteindelijk de leverancier wordt van de opvolger van de F-16 en hoeveel dat mag kosten. Die overeenkomst zou er in 2018 moeten zijn, om in 2023 een nieuwe vloot gevechtsvliegtuigen te hebben.

Geen commissie

De SP.A en Groen hadden er vandaag in de loop van de dag op aangedrongen dat de kamercommissie Defensie met spoed zou samengeroepen worden over de kwestie. Volgens SP.A-defensiespecialist Dirk Van der Maelen was minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) zwaar uit de bocht gegaan en had hij zijn persoonlijke voorkeur voor de F-35 doorgedrukt in de rondvraag.

Commissievoorzitster Karolien Grosemans (N-VA) ging niet in op die vraag. Enerzijds omdat de officiële beslissingen nog niet is gevallen, anderzijds omdat het dossier op tafel ligt bij de federale regeringsonderhandelingen.